Лондон изпрати още военни на Фолкландските о-ви, след коментар на руския посланик

25 март 2015 - 17:37 |   Прочетена (1976) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Обединеното кралство изпрати допълнителна военна подкрепа на една от презокеанските си колонии, Фолкландските острови, заради опасения, че те могат да станат жертва на атака от Аржентина, с подкрепата на Русия.

Два хеликоптера Chinook с британски военни и нови системи „земя-въздух” бяха изпратени от Лондон до островите в Южния Атлантик, известни в Аржентина като Малвинските острови.

Те бяха обект на кратка война между кралството и Аржентина през 1982 и са близо до аржентинския бряг, но на 8000 мили от Великобритания.

Повишаването на британските отбранителни сили на островите идва след като руският посланик в Лондон сравни окупацията им с тази на Крим от Русия, отпреди точно година.

Руското посолство пише в изявление, след коментари на британския външен министър Филип Хамънд: „В реториката си, Форин офис прилага една логика за референдума на Малвинските острови и различна за Крим.”

Загубата на островите нанесе огромен удар по гордостта на Аржентина, който все още се усеща в отношенията с Лондон.

Кристина Фернандес де Кирхнер, президент на южноамериканската страна, която има достатъчно проблеми с финансовата ситуация в страната, наскоро също направи коментар във връзка с островите:

„Малвинските острови винаги са принадлежали на Аржентина, по същия начин по който Крим бе част от СССР, докато не бе даден на Украйна.”

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »