Инфлацията в Бразилия се ускори до десетгодишен връх

07 март 2015 - 12:15 |   Прочетена (1730) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Инфлацията в Бразилия се ускори до най-високите нива от десетилетие, подчертавайки многообразието от предизвикателства пред които е изправена страната.

Потребителските цени нарастват със 7.7% за 12-те месеца, приключили с февруари, което е най-високият темп от май 2005 и превишава дори най-песимистичните прогнози сред икономистите.

По-високите цени на горивата са един от основните виновници, след като правителството се принуди да повиши данъците върху горивата в началото на февруари, като опит да се справи с фискалната криза. Това доведе до ръст от 8.4% в цените на горивата от януари насам.

Цените на електричеството също скачат, предвид това, че бразилските ВЕЦ-ове страдат от най-тежкото засушаване в страната от 80 години, а разходите в образователния сектор също са се повишили рязко, с 6% от януари насам.

„Инфлацията продължава да се ускорява и бързо преминава отвъд първоначалния шок при регулираните и администрираните цени”, казва икономистът на Goldman Sachs Алберто Рамос, допълвайки, че очаква темпът да се ускори до 8%.

Скоростно обезценяващата се валута на страната, която се търгува на най-ниските си нива спрямо долара от 2004, вероятно ще добави към този инфлационен натиск, тъй като ще направи вносните стоки по-скъпи.

Данните за инфлацията, обявени вчера, показват серията от сериозни проблеми, пред които се сблъсква президентът Русеф и нейната лява Работническа партия, още в началото на втория й мандат.

След като привличаше инвеститорите, с ръста си от 7.5% през 2010, сега Бразилия е пред токсична комбинация от свиваща се икономика, висока инфлация и нарастващ бюджетен дефицит, отчасти като резултат от популистките икономически действия на управляващите комунисти.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »