Фидел Кастро се срещна с петимата кубински шпиони, освободени от САЩ

02 март 2015 - 19:50 |   Прочетена (1801) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Бившият кубински президент Фидел Кастро се срещна с петимата кубински шпиони, които се завърнаха като герои в страната, след като излежаха дълги присъди в затвора в САЩ. Срещата става 73 дни след като и последният от тях бе освободен, благодарение на размяна на затворници между двете страни.

Срещата на Кастро с петимата, имащи статут на национални герои се чакаше отдавна. Кубинските власти не дават обяснение защо е отнело толкова време да бъде организирана.

Срещата се е състояла в събота, написа Кастро в статия за визитата, която се появи в официалните медии в понеделник, придружена от снимки.

Кастро се титулува като „историческия лидер”, а петимата шпиони бяха удостоени с отличието Герои на републиката наскоро, заради това, че са шпионирали екстремистки групи в САЩ, настроени срещу режима на Кастро.

„Петимата герои-антитерористи, които никога не са причинили щета на САЩ, се опитваха да предотвратят и възпрепятстват терористични актове срещу нашия народ, които, както е известно, бяха организирани от разузнавателните служби на САЩ”- пише Кастро.

В затвора от 1998, последните трима агенти се върнаха у дома на 17 декември, когато Куба и САЩ приключиха размяна на затоврници, като част от сделката, с която бяха възстановени дипломатическите отношения между двете страни, след пет десетилетия на конфронтация. Другите двама вече се бяха завърнали в Куба, след изтърпяването на наказанията.

В замяна, Куба освободи кубинец, шпионирал за Вашингтон и прекарал близо 20 години в затвора. Освен това, Куба освободи затворения хуманитарен работник Алън Грос плюс още 53-ма души, които Вашингтон счита за политически затворници.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »