Куба награди с медали шпиони, лежали в щатски затвори

25 февруари 2015 - 08:43 |   Прочетена (1385) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът на Куба Раул Кастро връчи медали на петима кубински шпиони, излежали дълги години в американски затвори, предадоха Ройтерс и АП.

Петимата освен това бяха обявени за национални герои.

Трима от групата бяха освободени на 17 декември – деня, в който САЩ и Куба обявиха, че ще възобновят дипломатическите си връзки и ще положат усилия за приключване на противопоставянето, продължило над половин век. Другите двама бяха освободени по-рано.

Така наречената Кубинска петорка бе аплодирана от кубински политически лидери, офицери и стотици чиновници, събрали се в парламента.

Петимата – Герардо Ернандес, Рамон Лабанино, Фернандо Гонсалес, Антонио Гереро и Рене Гонсалес, бяха арестувани през 1998 г., след като през 90-те години работили във Флорида. Те бяха обвинени в редица престъпления, включително заговор.

Хавана настояваше, че те не са работили срещу суверенитета на САЩ, а само са събирали информация за военизирани имигрантски групи, които Куба обвинява в серия терористични атаки. Американската прокуратура обаче твърдеше, че те също така са се опитали да проникнат във военни бази.

Освобождаването на петимата беше част от сделка за размяна на затворници, по която Хавана освободи американеца Алън Грос и кубинец, шпионирал в полза на САЩ.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »