Производителят на Cohiba се готви за новата валутна реалност в Куба

02 януари 2015 - 21:12 |   Прочетена (2266) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Съществуващата вече 20 години система на две валути в Куба е на път да си отиде всеки момент и производителят на цигари Brascuba сочи, че е готов за единната валута.

„Неизбежно е”, казва Алешандре Карпентер, съпрезидент на Brascuba, съвместното предприятие между базираната в Рио де Жанейро Souza Cruz SA и кубинската държавна компания Tabacuba.

„Подготвени сме и го очакваме да стане през първото тримесечие”.

Планът за една валута бе обявен през 2013 и идва на фона на опитите на комунистическата държава с население от 11.1 милиона души да привлече повече инвестиции.

Управителят на централната банка Ернесто Медина заяви през октомври, че елиминирането на системата на две валути е критична стъпка в подготовката на страната за глобалния пазар.

Подготовката стана още по-важна от миналия месец, след като президентът на САЩ Барак Обама обяви, че страната му ще възстанови дипломатическите връзки с острова и ще облекчи търговските ограничения.

Туристите, които посещаваха Куба досега получаваха конвертируемо песо, известно като CUC, което се обменяше при курс 1 песо за щатски долар. В същото време, кубинците получават парите си в местно песо, или CUP, фиксирано при 25 песос за долар.

Системата води до това, че туристите плащат по-високи цени за получаваните стоки и услуги, позволявайки на държавата да субсидира продукти от първа необходимост за местното население.

Очаквайте скоро...

Единствена валута би довела до ръст в потреблението в страната, коментира пред Блумбърг Карпентер. Някои от продуктите на компанията, както и други продукти, като сладоледите на Nestle, могат да бъдат купувани само с CUC песо. Обединяването на валутите незабавно ще увеличи потенциалния пазар, коментира той.

„Най-вероятно ще има ръст в търсенето”, коментира Карпентер. Счетоводните и платежните системи на Brascuba, която произвежда популярни марки, като Cohiba и Hollywood, вече са подготвени за новата валута, добавя той.

Бразилската строителна компания Odebrecht SA, която работи по пристанищни, летищни проекти и по завод за захар в Куба, също се готви за единна валута, коментират нейни представители.

Венецуелският петрол

Сливането на валутите се дължи на спада в количествата петрол на преференциални цени, които Куба получава от Венецуела. Тези преференции помагаха на кубинския президент Раул Кастро да запазва субсидиите върху стоките от първа необходимост, коментира Рафаел Ромеу, президент на консултантската DevTech Systems и член на базираната във Вашингтон Асоциация за проучване на кубинската икономика.

„Правителството на Кастро вече няма да може да се измъква с инфлация от неефективността на икономиката си, като печати още и още неконвертируеми песо”, коментира той.

Евентуален икономически шок от промяната във валутната система вероятно ще бъде частично неутрализиран от това, че администрацията на Обама ще позволи на кубинците в САЩ да пращат до 8000 долара годишно да роднините си в у дома, при 2000 долара в момента.

Ромеу коментира, че централната банка ще трябва да девалвира песото скоро след промяната, тъй като няма достатъчно доларови резерви с които да гарантира конвертируемостта на новото песо. По-слабата валута ще доведе до натиск над цените и ръст в инфлацията, допълва той.

„Изводът е, че правителството ще продължи да премахва субсидиите, докато не намали дефицита и докато спре да се нуждае от печатането на пари. Заради ниските цени в Куба, можете да си представите колко трудно ще бъде политически за правителството, да постигне това”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »