Кетцалът, единствената латиноамериканска валута, която би долара през 2014

26 декември 2014 - 16:19 |   Прочетена (1973) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

В бурната за латиноамериканските валути 2014 година, кетцалът се оказа единствената светла точка на валутната карта.

Няма грешка, кетцалът, националната валута на Гватемала.

Докато аржентинското песо поевтиня през тази година с 24% спрямо долара, а бразилският реал с 12%, то кетцалът поскъпна с 3%, бележейки най-силното си представяне от 2010 насам, пише Блумбърг.

Причината за различната посока на валутата идва отчасти заради укрепването на икономиката на САЩ. Въпреки че подемът в щатската икономика доведе до спекулации, че догодина Фед ще повиши лихвите, той вкара повече пари в джобовете на работниците-емигранти, много от които идват именно от места като Гватемала.

Този допълнителен кеш доведе до скок от 8% в изпратените към централноамериканската страна средства от задграничната й работна ръка за първите 11 месеца на годината, до 5 милиарда долара. В страна с БВП от 54 милиарда долара тези притоци на свежа валута са напълно достатъчни да раздвижат пазара.

„Основният ни износ продължава да е човешки талант”, коментира Банхамин Ариаса, директор операции и финанси на базираната в Гватемала Сити Grupo Financiero Bantrab, „Кетцалът традиционно поскъпва в края на годината, но тази година поскъпна повече от нормално”.

Само три валути в света, сомалийският шилинг, пакистанската рупия и суданската лира поскъпнаха повече спрямо долара през 2014.

Валутата, наречена на дългоопашатата птица, която е национален символ на Гватемала, приключи търговия при ниво от 7.6135 кетцала за долара на 24 декември, като достигна пик от 7.5985 на 10 ноември. Ариаса очаква кетцалът да отслабне в началото на 2015, до нива от 7.8 за долар, предвид това, че вносителите ще се разплащат активно в щатска валута за стоките, които са купили за празничния сезон.

Въпреки че валутите на останалите страни от централноамериканския регион, които имат над 3 милиона емигранти в САЩ, не се представят така силно, както кетцалът, те все пак отчитат доста по-силна 2014, отколкото повечето валути на развиващите се пазари.

Никарагуанската кордоба изгуби 4.7% спрямо долара тази година, а хондураската лемпира 3.7%. На фона на средния срив от 11% за валутите на развиващите се държави, тези понижения са поносими. Мексико, например, страната с най-много емигранти в САЩ, бе засегнато от пониженията в цената на петрола и като резултат песото поевтиня тази година с 11%.

За Гватемала евтиният петрол е благословия.

Страната е нетен вносител на суров петрол, което означава, че 44-процентовото поевтиняване на суровината намалява търговския й дефицит и помага за силата на кетцала. Текстилът, кафето и захарта са основните суровини за износ в страната. Икономиката на страната, която МВФ сочи, че е силно засегната от слабите инвестиции, неефективните институции и насилието, въпреки всичко ще отчете ръст от 3.9% за 2015, след ръст от 3.7% тази година, според прогноза на фонда.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »