Петролните компании мечтаят за падането на Дилма Русеф

11 октомври 2014 - 10:31 |   Прочетена (1164) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Перспективата за смяна на режима в Бразилия прави Petrobras най-атрактивната акция на голяма световна петролна компания. Тя отваря и вратите за чуждестранните компании да добиват доста по-голям дял от мащабното енергийно богатство на страната.

Политиките, които докараха Petrobras до това да натрупа дългове за 139 милиарда долара и оскъпиха офшорните й проекти, отказаха и компании като Royal Dutch Shell и Halliburton да разширяват присъствието си в страната.

Кандидатът на опозицията Аесио Невеш обещава да дава лицензи за проучвания по-често, да повиши цените на горивата и да облекчи изискванията „да е направено в Бразилия”, които досега спъваха индустрията.

Невеш, чиято социалдемократическа партия отвори добива на петрол за чуждестранни компании в края на 90-те, изненада анализаторите, като зае второто място на първия тур на изборите, на 5 октомври, и си спечели балотаж.

Разочарованието на петролните компании и акционерите им от президента Дилма Русеф нарастваше след възкачването й на президентския мостик през 2011. Миналия месец лобистка група, представляваща индустрията, заяви, че тя е изправена пред трудности и част от доставчиците може да напуснат Бразилия.

Невеш атакува Русеф за начина по който е управляван Petrobras и нае консултант от петролната индустрия и чиновник, който бе част от приватизацията през 90-те, за да напишат енергийната му програма.

„Отваряне на индустрията към чуждите инвеститори. Това е което ще видим, ако Невеш спечели”, коментира Роберт ван Батенбург, директор по маркетинговите стратегии на Newedge USA LLC.

„Тези ограничения за вноса и търговски бариери се превърнаха в изключителна вреда. Ако той спечели, ще ги отмени”.

Невеш, който е бивш губернатор на щата Минаш Жерайс, обеща да бъдат провеждани редовни аукциони за лицензи за проучвания. Той обмисля и промяна на закона, която да изисква Petrobras, който е най-големият производител при дълбоководните проекти, да държи поне 30-процентови дялове от всеки проект в т.нар. предсолни райони в континенталния шелф на Бразилия.

Русеф и Невеш са със статистически равни позиции две седмици преди балотажа на 26 октомври, което създава перспектива за една от най-оспорваните президентски напредвари в последното десетилетие.

Акциите на Petrobras скочиха с 9.1% откакто Невеш спечели второто място на първия тур, в момент когато акциите на глобалните му конкуренти поевтиняват. За последните четири години акциите на компанията губят 32% в доларово изражение, което ги прави най-слабо представящите се сред книжата на всички големи петролни компании.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »