ФИФА ще забрани на инвеститорите да търгуват с футболисти

27 септември 2014 - 11:40 |   Прочетена (1475) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ръководното тяло на световния футбол, ФИФА, ще забрани на инвеститорите да купуват трансферни права на футболисти от отборите, процъфтяващ сектор, който реализира сделки за над 1 милиард долара, предава Блумбърг.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви по време на предавана по телевизията пресконференция от Цюрих, че комитет на организацията ще контролира преходния период, по време на който практиката ще бъде спряна. Този период ще продължи три до четири години, заяви генералният секретар на ФИФА Жером Валке.

По силата на практиката, известна като собственост от трети лица, инвеститори залагат на това, че стойността на един играч ще нараства и ще реализират печалба при продажбата им. Това доведе до опасения, че отборите може да се окажат под натиск да продават играчи, за да може фирмите-инвеститори да реализират печалби.

Инвеститори притежават правата на общо 1100 играчи, на обща стойност около 1.1 милиарда евро в европейски отбори, или около 5.7% от целия трансферен пазар, по данни на испанското подразделение на KPMG LLP.

Директори на ФИФА решиха да забранят практиката, след като членове на комитета от различни държави не постигнаха споразумение по това какво да се прави, заяви Валке.

„Единственият начин да се справим със собствеността от трети лица е да я забраним”, коментира Валке.

Финансовата криза

Сделките от този тип се зародиха през 1990-те в Южна Америка и се разпростряха в Европа, след като банките спряха кредитирането на закъсалите за средства клубове, след кризата от 2008.

Забраната ще засегне остро клубове в Бразилия и Аржентина и особено в Уругвай, коментира Едуардо Карлесо, базиран в Сао Пауло адвокат, който е работил по стотици сделки.

„Не знам как ще се справят в Уругвай”, коментира Карлесо – „В Бразилия, където има повече телевизионни права и реклама, отборите ще трябва да се научат да оцеляват без да продават дялове от правата на играчите”.

Английската Висша лига забрани практиката през 2008, след случая „Карлос Тевес”, чийто права държаха инвеститори, а не Уест Хям, в който играеше.

Практиката е широко разпространена в десет източноевропейски страни и все по-популярна в Испания, Португалия и Холандия, отбелязва KPMG. Инвеститори държат до 36% от пазарната стойност на играчите в професионалната лига на Португалия, изчисляват от KPMG.

62 процента възвръщаемост

Doyen Sports, част от базиран в Лондон хедж фонд и манчестърския R2 Asset Management са сред най-големите фирми, закупили трансферни права с пари на инвеститорите през последните четири години.

Президентът на УЕФА Мишел Платини приветства предложението.

„Забраната е много позитивна новина за свободата на играчите и за почтеността и прозрачността на играта”, коментира той.

В Бразилия, 50-милионен (в долари) фонд, управляван от базираната в Сао Пауло Traffic Sports, реализира 62-процентова доходност от първите 21 футболисти, които продаде, според презентация от 2012.

Traffic е „сложила спрачки” по набирането на нови средства за фонда тази година, заради несигурността по отношение на регулациите, коментира Йохен Льош, директор на международния бизнес на компанията.

Компанията вече е изместила фокуса върху това да управлява собствени отбори - Desportivo Brasil, от градче близо до Сао Пауло и Ещорил в Португалия, като идеята е те да носят пари от търговия с играчи.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »