Инвеститори в аржентински дълг заведоха дело срещу BNY Mellon

27 август 2014 - 15:02 |   Прочетена (731) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Bank of New York Mellon се оказа в центъра на битката около аржентинския дълг, след като латиноамериканската страна я лиши от правото да оперира в страната, а облигационери, търсещи изплащане на средствата им заведоха дело срещу банката.

BNY Mellon, която е финансов посредник между аржентинското правителство и инвеститорите в аржентински дълг, през юни задържа 539 милиона долара, които бяха предвидени за разплащане на лихви по облигационна емисия, заради разпореждането на щатски съд да не изплаща средствата.

Районният съд в Ню Йорк отсъди, че Аржентина не може да се разплати с кредиторите си, приели условията за преструктурирането на облигациите им, преди да се разплати с фондовете, които са отказали замяната на дълга през 2005 и 2010.

Замразените купонни плащания вкараха Аржентина във втория й фалит за малко повече от десетилетие. Аржентинското правителство твърди, че е посрещнало задълженията по дълга и призова облигационерите да си търсят плащането от BNY Mellon.

В иск, заведен в Лондон от четири хедж фонда, се казва, че действията на BNY Mellon са целяли трайно „да защитят собствените й интереси”.

Ако делото, заведено в лондонския съд от хедж фондовете Knighthead Master Fund, RGY Investments LLC, Quantum Partners на Джордж Сорос и Hayman Capital Master Fund  е успешно, районен съдия Томас Грийса в Ню Йорк може да се окаже под натиск, и да освободи частта от облигациите, които излизат извън юрисдикцията на САЩ.

Ищците, които държат аржентински дълг за 1.3 милиарда долара, твърдят, че техните евро деноминирани облигации попадат под английска юрисдикция и не трябва да са част от решението на Грийса.

Грийса отсъди, че попадат под щатска юрисдикция, защото лихвеното плащане минава през Ню Йорк.

Вчера от BNY Mellon заявиха, че заведеното срещу тях дело „няма правно основание”.

„Продължаваме да спазваме настоящото съдебно разпореждане и да задържаме парите”, казва говорител на банката.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »