Аржентина се опитва да заобиколи решението на щатския съд с нов закон

20 август 2014 - 10:15 |   Прочетена (623) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер обяви във вторник закон, който принуждава облигационерите по фалиралата дългова емисия да заменят книжата си с нови, уредени по аржентинското законодателство, в ход, целящ да заобиколи съдебно решение в САЩ, което спря правителството на Кирхнер от неиздължаване с кредиторите.

Аржентина изпадна във фалит миналия месец, след като съд в Ню Йорк блокира плащането на лихви по облигационна емисия, докато не бъде разплатена по-раншна дългова емисия.

Съдията постанови, че южноамериканската страна не може да пристъпи към плащане, докато не уреди отношенията си с хедж фондове, които бяха отказали да приемат условията по преструктурирането на стар дълг, неразплатен при фалита на страната през 2002.

Фернандес твърди, че Аржентина не е във фалит и многократно закмеймяваше решението на американския съд като „атака по суверенитета на Аржентина”.

Проектозаконът, обявен вчера, е опит да се върне управлението на дълга под контрола на Буенос Айрес.

„Ако облигационерите решат – под индивидуална или колективна форма, да поискат промяна на юрисдикцията на облигациите им... министерството на икономиката е оторизирано да прехвърли новите облигации под местна юрисдикция”, заяви Фернандес.

Новата замяна носи правни рискове, коментират анализатори, а освен това „убива” надеждите, че страната може скоро да се разбере с хедж фондовете, което да й позволи да излезе от състоянието на технически фалит.

Фернандес, която е категорична в отказа си да се разплати с хедж фондовете изцяло по техните облигации, коментира, че новото преструктуриране ще спази условията на дълговите замени от 2005 и 2010. Ройтерс припомня, че при тях облигационерите приеха отписването на огромна част от дълговете им.

Обикновено твърдият държавен глава бе на път да се разплаче в края на снощното изявление, коментира Ройтерс.

„Извинете ме, ако съм малко нервна, обикновено съм по-спокойна. Но наистина чувствам, че преживяваме момент на голяма несправедливост за Аржентина” – заяви тя.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »