S&P обяви Аржентина за фалирала, страната не може да се разбере с кредиторите

31 юли 2014 - 10:12 |   Прочетена (698) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Предвид това, че Standard & Poor’s твърди, че Аржентина е във фалит, а планът от последната минута за спасяване на ситуацията пропадна, фокусът на инвеститорите се пренесе върху това дали притежателите на аржентински дълг за 29 милиарда долара ще изискват незабавно плащане.

Страната изпусна крайния срок вчера за плащането на лихви по облигациите за 539 милиона долара, след два пълни дни на преговори в Ню Йорк, които не доведоха до споразумение с кредиторите по последния дълг по който страната фалира, от 2001.

Щатски съд отсъди, че плащането на лихвите не може да бъде направено, ако тези инвеститори, водени от група от хедж фондове, начело с Elliott Management Corp., не получи претендираните 1.5 милиарда долара.

При завръщането на министъра на икономиката Аксел Киселоф в Буенос Айрес, без ясни планове за бъдещи дискусии с хедж фондовете, които той описва като „лешояди”, останалите кредитори трябва да преценят дали да не активират клауза, която им позволява да си искат парите.

След като опитът от 11-ия час на група аржентински банки да спаси положението, като купи дълга от Elliott пропадна, облигационерите вероятно ще дадат повече време на двете страни да се договарят, смятат от Bank of America Corp.

“От техен интерес е да забавят процеса и да не причиняват повече трудности”, коментира Джейн Бауър, анализатор на Bank of America, „Най-доброто, което Аржентина може да направи, е да търси решение на проблема”.

Аржентина има облигации за около 29 милиарда долара, продадени на облигационните пазари и деноминирани в чужда валута, с т.нар. cross-default клауза. По силата на клаузата, Аржентина трябва да плати целия баланс, плюс неплатените лихви, ако поне 25% от облигационерите поискат парите им да бъдат върнати.

Потенциалните задължения са равни на валутните резерви на страната, които и така са на осемгодишно дъно.

Вчерашното обявяване на страната в технически фалит от страна на S&P дойде след изтичането на 30-дневен гратисен период по първоначалното плащане, което бе дължимо на 30 юни.

Ако страната намери начин да извърши плащанията по дълга си, рейтингът й ще бъде ревизиран „в зависимост от преценката ни за съдебните рискове, достъпът й до капиталовите пазари и цялостният й кредитен профил”, сочат от S&P.

„Ако има и намек за сделка, облигационерите нямат изгода да ускоряват (процеса)”, коментира Патрик Естеруалас, старши анализатор на Emso Partners Ltd.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »