Чили дръпна шалтера на 9-милиардния енергиен проект в Патагония

11 юни 2014 - 15:46 |   Прочетена (854) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Новото ляво-центристко правителство на Чили отмени ОВОС-а на спорния ВЕЦ проект за 9 милиарда долара в патагонската пустош, ход който е огромна победа за екоактивистите в изпитващата сериозна енергийна криза южноамериканска страна, предава Файненшъл таймс.

Испанската Endesa и чилийската Colbún получиха през май 2011 зелена светлина за стартирането на проекта HidroAysén на фона на яростни протести от екоактивисти и от местното население. Компаниите могат да обжалват решението пред трибунал.

Чили страда от хронични дефицити на ток, като има едни от най-високите цени за електричество в региона, което засяга сериозно конкурентноспособността на медодобивния сектор на страната и забавя икономическия й растеж.

Новите власти в страната страната, обаче, гласуваха единодушно срещу 2750-мегаватовия проект, който бе предложен за първи път преди осем години.

Новият министерски съвет, назначен след избирането на президента Мишел Бачелет през март, отмени разрешителното, като се обоснова с това, че счита както плана за преместването на местното население, така и ОВОС-а за недостатъчни, като разкритикува предишното правителство за несправяне с проблема.

Министърът на енергетиката Максимо Пачеко коментира, че планът за преместването на местното население е „недомислен”.

Администрацията на бившия президент Себастиан Пинера многократно отказа да взема решение по проекта, който включва изграждането на пет мега язовира на реките Бейкър и Паскуа в далечния Юг на страната. Изграждането на язовирите се оценява на 5 милиарда долара, а допълнителни 4 милиарда долара ще отидат за електропроводи, с дължина 1900 км, които трябва да свържат ВЕЦ-овете по язовирите с централната част на страната.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

*
11 юни 2014 - 17:11
1
5Миларда$=2.5 Gwр вятърни турбини + 2.5Gw Соларни панели

Пазарни цени
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »