Кредитори на Аржентина: Страната ще се опита да заобиколи решение на съда

31 май 2014 - 09:28 |   Прочетена (996) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Адвокат на притежателите на фалиралите аржентински облигации заяви пред съдия, че от изтекла паметна записка личи намерение от южноамериканската нация да не се съобрази с решението на съда в САЩ и да се допусне нов фалит, ако Върховният съд не преразгледа делото й.

Робърт Коен, адвокат на NML Capital на Elliott Management Corp., поиска вчера от районния съдия Томас Грийса да констатира, че Аржентина е нарушила заповедта да не търси начини за заобикаляне на щатското правосъдие, и да издаде предписание страната да информира съда до 72 часа какво възнамерява да прави, ако Върховният съд не разгледа делото й.

„Трябва да знаем какви са плановете им, за да можем да подготвим стъпки и да ги спрем до 30 юни, което е датата на следващото плащане на лихва по облигациите”, заяви Коен пред Грийса.

Аржентина се опитва да оспори разпореждането на Грийса, че трябва да прави плащания за притежателите на фалиралите облигации, когато плаща и на инвеститорите, които се съгласиха на преструктурирането на дълга, при което взеха т.нар. разменни облигации, при дисконт който достигна 75%. Решението на Върховния съд да не насрочва изслушване означава, че заповедта на Грийса остава в сила.

„Няма таен план”

„Няма нищо подмолно, което да става. Няма таен план да се избегне изпълнението на съдебната заповед”, коментира Кармине Бокудзи, адвокат на Аржентина. „Просто не можем да платим на всички едновременно и сочим, че резултатът от това ще е неизбежен банкрут”, ако Върховният съд не се съгласи да разгледа делото.

Съдията заяви, че не може да вземе решение по искането на NML на вчерашното заседание.

Претенцията на NML бе базирана на паметна записка от 2 май до министерството на икономиката на Аржентина, съдържаща правен съвет от кантората на Бокадзи в Ню Йорк.

Копие на писмото изтече в аржентинските медии. Бокудзи коментира пред Грийса, че писмото е качено от „неоторизиран човек” и според него документът е под защитата на отношенията адвокат -клиент и има право да не дискутира съдържанието му.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »