Хиляди канадци и американци поискаха легализиране на канабиса

21 април 2014 - 09:39 |   Прочетена (916) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Хиляди канадци и американци се събраха в неделя в големите градове, за да искат легализиране на канабиса. Събитието е традиционно за всеки 20 април на много места по света.

Акцията, наречена "Демонстрация 420", събра хора във Ванкувър, Монреал, Торонто и Отава, като във федералната столица зае поляните край парламента.

Подобни прояви имаше още в Сиатъл, щата Вашингтон, Колорадо и на други места в САЩ.

Във всеки град музикални състави оживяват тези събирания. В Монреал демонстрантите бяха под зоркия поглед на полицията, а в Отава или Ванкувър верига за пици се възползва от събитието, за да се рекламира, като почерпи с по парче пица всеки участник.

Според най-разпространената версия за възникването на името на проявите "420" в Северна Америка 4.20 (16.20) бил часът, в който през 70-те години на минало век младежи се събирали всеки ден да пушат марихуана.

От няколко години на всеки 20 април в 16:20 часа поддръжници на легализирането на употребата на канабис искат облекчаване на законодателството за употребата му не само за медицински цели, но и за удоволствие.

Миналия месец консервативното правителство в Канада отвори вратата към смекчаване на закона за забрана на употребата на канабис, но без да се говори за легализиране, както предлага Либералната партия и нейният лидер Жюстин Трюдо. Консерваторите ще предложат да се налага само глоба на лица, уличени в притежание на малко количество канабис, вместо да бъдат изпращани на съд.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »