Земетресение от 8.2 по Рихтер взе жертви в Чили

02 април 2014 - 09:35 |   Прочетена (671) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Най-малко петима души са загинали, а други са сериозно ранени в резултат на мощното земетресение с магнитуд от 8.2 по Рихтер, което разтърси Чили снощи, съобщиха  местните власти.

Трусът е бил само на 10 километра под морското дъно и е усетен в 6.46 ч. следобед местно време /23.46 ч. по Гринуич във вторник вечерта/. Епицентърът е на 99 километра северозападно от минното пристанище Икике, близо до границата на Чили с Перу.

В създалата се паника около 300 затворници от затвора в гр. Икике са избягали и в града е изпратена войска за издирването им и за да се предотвратят престъпления и мародерства, тъй като част от жителите на града са напуснали домовете си. 

В град Арика, на 139 километра от епицентъра, в болници са приети пациенти с незначителни травми, а 90 процента от населението е без ток.

Засега чилийски правителствени представители казват, че няма сериозни щети на инфраструктурата на страната. Чилийската Служба за извънредни ситуации съобщи, че по първоначални данни земетресението е предизвикало свлачища, които блокират частично някои пътища и магистрали в Чили.

Жертвите на земетресението са пет – четирима мъже и една жена в градовете Икике и Алто Осписио, като някои от тях са починали от сърдечна криза, а останалите са били затрупани от развалините на рухнали сгради. 

Заради бедствието, президентът на Чили Мишел Бачелет отмени всички планирани за сряда официални мероприятия със свое участие и обяви северните части на страната, които най-силно пострадаха, за бедствена зона.

Бачелет се намира в президентския дворец Ла Монеда и следи постъпващата информация. По-рано държавният глава проведе съвещание с редица министри, на което обсъди действията на властите в пострадалите региони.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »