Moody`s понижи оценката си за аржентинските държавни ценни книжа

18 март 2014 - 09:31 |   Прочетена (636) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Рейтинговата агенция Moody`s намали оценката си за аржентинските държавни ценни книжа, като се позова на резкия спад на резервите на страната, който ще попречи на обслужването на дълга в чужда валута. Намалението е от В3 до Саа1, а перспективите са променени от стабилни към негативни.

Основната причина за понижението е спада на резервите от които Аржентина силно се нуждае. Според Moody`s те са намалели до 27.5 милиарда долара при връх от 52.7 милиарда долара през 2011 година.

За да се подобри оценката е необходимо отваряне на вратите към Аржентина, но тя е напълно изолирана от капиталовите пазари повече от десетилетие след като обяви фалит.

В опит да укрепи резервите, които паднаха до седемгодишно дъно, президентът Кристина Фернандес де Кирхнер девалвира песото с 19% през януари, най-голямата обезценка от над десетилетие, докато централната банка повиши лихвата, с цел да намали търсенето на долари.

През януари страната обяви и най-ниския си търговски излишък от 2001.

„Техните опции за финансиране са толкова ограничени днес – реално единствено резервите”, коментира Габриел Торес, анализатор на Moody’s, „Това е проблем. Това ще оказва натиск за нова девалвация.”

Moody’s очакват валутата да падне до 12 песос за долар до края на годината, от 7.9249 песос в момента.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »