Канада и Южна Корея финализираха споразумението за свободна търговия

11 март 2014 - 11:13 |   Прочетена (933) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Канада и Южна Корея приключиха преговорите по споразумението за свободна търговия, което ще даде по-голям пазарен достъп за канадските производители на говеждо месо и ще доведе до постепенно премахване на тарифите за корейски производители на леки автомобили, като Hyundai Motor Co.

Споразумението ще доведе до повишаването на канадския износ за Южна Корея с една трета, като ще добавя годишно по 1.7 милиарда канадски (1.5 милиарда щатски) долара към БВП на Канада, от момента в който сделката влезе напълно в действие, предава Блумбърг, като цитира високопоставен канадски чиновник.

Корейските автокомпании ще станат още по-конкурентни в Канада на японските и европейските си конкуренти, заяви вчера заместник-министърът на търговията на Корея Чой Кьон Лим.

Канадският премиер Стивън Харпър, който се срещна с южнокорейския президент Пак Гън Хе, подчерта необходимостта да се диверсифицира износа на страната извън САЩ, който купи общо 76% от канадските стоки, изнесени зад граница през миналата година. Компании, сред които Ford Motor се противопоставиха на сделката със Сеул, като заявиха, че тя дава нечестно предимство на корейските автопроизводители.

„Това, което правим е да позволим на канадските компании да имат същия достъп който и Ford имат”, коментира Харпър – „Ford покрепиха споразумението за свободна търговия Корея – САЩ, следователно имат достъп до корейския пазар”-

Преговорите между Южна Корея и Канада започнаха през 2005, но през 2008 достигнаха задънена улица. САЩ постигна споразумението за свободна търговия с азиатската страна през 2012, а година по-рано Сеул се договори и с ЕС.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »