Repsol и Аржентина се договориха окончателно за национализираната YPF

26 февруари 2014 - 09:58 |   Прочетена (923) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Испанският петролен гигант Repsol съобщи снощи, че бордът на директорите на компанията е одобрил споразумението за 5 милиарда долара с правителството на Аржентина, като по този начин слага край на две години спорове, след конфискацията на операциите на дружеството в страната.

Въпреки че компенсацията е наполовина на това, което първоначално Repsol искаше, след като Аржентина национализира мажоритарния й дял в енергийната фирма YPF, компанията иска да сложи край на проблема и да избегне продължителна съдебна битка.

Аржентина пък се надява, че споразумението ще й помогне да привлече чуждестранни инвеститори, предвид факта, че страната притежава едни от най-големите залежи на шистов нефт и газ.

„Смятам, че достигането, най-накрая на приятелско споразумение по този спорен въпрос, който отне две години, е изключително позитивно”, коментира председателят на борда на Repsol Антонио Бруфау.

Мигел Галусио, който оглавява YPF, заяви пред репортери в Буенос Айрес, че постигането на договорката е страхотна новина и е решителна крачка напред за аржентинската икономика.

„YPF е фундаментален инструмент за енергийното бъдеще на страната и вярвам, че национализацията даде този инструмент обратно в ръцете на държавата”.

По силата на споразумението, Repsol ще получи пакет от три деноминирани в долари емисии аржентински държавни ценни книжа, с номинална стойност от 5 милиарда долара. Компанията има право и на допълнителна емисия, на стойност до 1 милиард долара, която евентуално да компенсира пазарното поевтиняване на първата група облигации, така че да се гарантира, че испанската компания наистина ще получи 5 милиарда.

Уговорката идва предвид факта, че аржентинските държавни ценни книжа обикновено се търгуват при огромни дисконти, след като през 2002 страната фалира.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »