Respol и Аржентина са на път да договорят компенсацията за национализацията на YPF

20 февруари 2014 - 15:21 |   Прочетена (869) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Испанската енергийна група Respol и Аржентина са на път да постигнат споразумение, в рамките на което властите в латиноамериканската страна се съгласиха да изплатят компенсация в размер на 5 млрд. долара за национализацията на активите на компанията преди две години.

Формалното подписване на документа ще се случи в най-кратки срокове.

През май 2012 година Аржентина национализира дружеството YPF, част от групата на Respol. Към този момент YPF добавяше 20% от печалбата на цялата група и испанската компания заведе дело срещу латиноамериканската страна.

След постигнатите договорености Respol оттегля своя иск в замяна на компенсацията от 5 млрд. долара под формата на аржентински доларови облигации, със специален юридически статут и допълнителни обезпечения в случай на фалит.

Постигнатото споразумение ще укрепи положението на Аржентина, която се опитва да възстанови своята репутация сред международните инвеститори. Предварително споразумение по спора между испанските и аржентинските власти вече бе достигнато през ноември, но финализирането му бе отлагано многократно.

Засега няма детайли как Repsol възнамерява да осребри облигациите, които ще получи, коментира Файненшъл таймс.

 

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »