Мадуро заяви, че ще застави насила фалиращите предприемачи да работят

02 декември 2013 - 10:17 |   Прочетена (2905) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обеща, че ще предприеме силови методи на въздействие, по отношение на предприемачи, които се опитват „да закрият бизнеса си с цел саботаж“, цитира го руският „Ведомости“.

Наскоро Мадуро подписа закон за установяване на пределни размери на наемите на търговски площи в страната. Според него, размерът на наемите не може да надвишава 250 боливара на месец, което по официалния курс е около 40 долара, а по курса на черния пазар – около 4 долара. Плащанията в чужда валута са абсолютно забранени.

Държавният глава за пореден път предупреди търговските организации, че размерите на наемите и цените в магазините трябва да бъдат понижени.

Целта на това е спестяване на парите на средната класа, а и на всички венецуалци, заяви Мадуро.

„По отношение на всеки, който закрива предприятието си, с цел саботаж, ще вземем мерки и ще го накараме насила да работи“, цитира думите на президента-социалист каналът Globovision.

„Мерките“ на Мадуро са част от поредния „пакет“ от действия, насочен към оздравяване на икономиката. Той смята, че досега предприетите стъпки са повлияли положително на обстановката в страната и са позволили съществено да се понижат цените на стоките.

По думите му „70% от населението аплодира, поддържа и приветства действията на властта“.

Мерките включват контрол над веригите, търгуващи с електротехника, конфискация на стоки от предприятия и търговски вериги и продажбата им по цени, определени от държавата, както и подписването на закон за контрола над ценообразуването от президента, веднага след като той получи извънредни пълномощия от парламента на страната.

Венецуела има най-високата инфлация в Латинска Америка (около 50%), а в търговските вериги често има дефицит на стоки, припомня „Ведомости“. Правителството обвинява за случващото се опозицията и предприемачите. Последните, обаче, виждат причината именно в политиката на властите, във валутните ограничения и бариерите пред развиването на външнотърговски операции.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

кофти венецуелски матрял
03 декември 2013 - 09:23
1
бб с мустаци
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »