Доматът – враг №1 на президента Русеф

15 април 2013 - 09:56 |   Прочетена (2063) |   Препоръчай (2) |   Коментари (1)

Дилма Русеф може да е сред най-популярните световни президенти, но шансовете й за преизбиране догодина се изправят срещу предизвикателството на могъщ опонент – скромния домат, пише вестник Файненшъл таймс.

Цената на доматите е отчасти сезонна, но е и симптоматична за растящата инфлация в страната. Това е чувствителна тема за Сао Пауло и за щата със същото име, подобно на лука в Индия, тъй като доматите са неизменна част от трапезата в щата, доминиран от население с италиански корени.

Тази година лошото време доведе до трикратен ръст в цената на доматите, което предизвика протести от ресторантьорите в града, известен с най-добрите пици и пасти в Бразилия, подчертавайки проблема на страната с растящата инфлация.

„Държа този ресторант от 48 години и това е най-лошото поскъпване, което съм виждал“, казва Валтер Таверна, чийто ресторант Кончетта е популярно място в историческия италиански квартал на Сао Пауло, Бишига.

Той разказва, че е прибягнал до вноса на доматено пюре от Италия.

„Имам четири ресторанта и този ръст в цената на доматите ни причини много загуби...около 5-10% на месец, което е много за малък бизнес“.

Инфлацията е чувствителен проблем в Бразилия, заради „битките“ на страната в минали десетилетия с поскъпванията, които са достигали и до 2500%.

Нивото на инфлацията в Бразилия остава доста под това в други развиващи се икономики, като съседната Аржентина, където е над 24%. Но миналия месец тя достигна 6.59%, пробивайки официалната цел на централната банка, която е 4.5% плюс минус 2%, и провокира страхове в обществото, което е много чувствително на всяко повишение.

Въпреки че анализаторите очакват, че инфлацията ще намалее до края на годината, тя продължава да е предизвикателство пред президента Русеф, която се опитва да съживи икономиката, която забави растежа си до под 1%.

Русеф дължи репутацията си и одобрението от 78% в голяма степен на рекордно ниската безработица в Бразилия, но всеки допълнителен инфлационен шок ще подкопае усещането за благосъстоянието на гласоподавателите.

„Ако инфлацията продължи да изненадва негативно, се създава риск за „изяждане“ на реалните доходи в Бразилия“, казва Марсело Саломон, икономист на Barclays.

Това е причината на Ceagesp, централният пазар на Сао Пауло за плодове и зеленчуци, темата за цената на доматите да е централна.

Леандро Бушер, работник в Батишта, един от най-големите търговци на пазара, казва, че доматите се продават на цена от 3.5-4 реала на килограм (2.65-3 лева), което е три пъти по-висока цена от миналогодишната, след като силните дъждове са унищожили 70% от реколтата в някои райони.

Той сочи, че цената на другите зеленчуци също расте, като чушките се продават при цена от 10 реала (7.6 лева) за килограм, при нормална цена от 3-4 реала.

Той предупреждава, че цената може да нарасне допълнително, ако в Сао Пауло настъпи застудяване.

„Клиентите ми искат да ме бият, те смятат, че аз съм отговорен за това“, казва друг търговец, Едмилсон Кардозу.

Но ако има добра новина за г-жа Русеф, тя е, че жителите на Сао Пауло не са лишени от чувство за хумор. Ръстът в цените роди доматени шеги в града, като някои предлагат жителите на мегаполиса да започнат да плащат за тях на вноски, метод който е популярен в Бразилия и поне доскоро касаеше само хладилниците и айфоните.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

форталеза
21 април 2013 - 10:56
1
цената на доматите няма да се отрази на изборите.много малко инфо идва в Бг за Бразилия.Това е държавата с най голям ръст на БВП и на икономиката по голям от данните за Китай.Бразилците се превърнаха в най многобройната група купувачи на имоти във южните щати като Флорида и Калифорния.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »