Repsol вярва, че ще се договори с Аржентина за обезщетение за YPF

19 ноември 2012 - 10:34 |   Прочетена (582) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Испанската петролна компания Repsol се надява да постигне споразумение с Аржентина, за обезщетяването й, за национализирането на дъщерната й аржентинска петролна фирма YPF, съобщи в интервю председателят на борда на компанията.

Аржентинският президент Кристина Фернандес национализира YPF през април, като обвини Repsol, че инвестира твърде малко и прави Аржентина изключително зависима от вноса на горива.

„Все още вярвам и се надявам, че можем да постигнем споразумение по случая YPF," – коментира председателят на борда на Repsol Антонио Бруфау, в интервю за Ел Паис, „Надявам се, че ще постигнем споразумение за компенсирането ни, за нещо което ни принадлежеше“.

Repsol заведе дело срещу Аржентина през май пред съд в САЩ, като част от опитите си да си върне над 10 милиарда долара, в дело, което може да се влачи с години, сочи Ройтерс.

Бруфау коментира и че компанията ще търси арбитраж пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка. Трябва да минат 6 месеца, преди центърът да се произнесе за допустимостта на делото, като едва след това ще се пристъпи към решаването на спора.

Тези 6 месеца вече изтекоха и от Repsol зависи да стартират арбитража, като според правни експерти той може да продължи над година.

„Ще заведем арбитража пред центъра, но ако постигнем споразумение с Аржентина ще го оттеглим“, казва Бруфау.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »