Канада ще блокира още чужди инвестиции, ако не види „реципрочност“

05 ноември 2012 - 09:51 |   Прочетена (665) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Канадският премиер Стивън Харпър, в едни от най-крайните си изявления по отношение на чуждестранните инвестиции в страната, сигнализира готовност да блокира още опити за покупки на канадски компании, ако другите страни не са открити по същия начин към канадски инвестиции, предава Ройтерс.

В изказване, по време на пътуването му до Индия и други азиатски страни, Харпър коментира, че Канада, като цяло, приветства чуждестранните инвестиции.

„Истинският проблем, когато отидем на места като Индия е, и смятам, че канадците разбират този проблем, не е откритостта на Канада към инвестициите, защото Канада е много открита“

„Истинският проблем е, дали получаваме реципрочна откритост от други страни? И това е истинското предизвикателство. Знаете, можем да блокираме много повече инвестиции отколкото блокираме, но въпреки това нашият режим е един от най-откритите в света“

Пътуването от 3 до 11 ноември на Харпър в Индия, Филипините и Хонконг, идва на фона на опитите на две големи азиатски държавни компании да купят канадски енергийни фирми.

Премиерът коментира, че правителството ще положи общата рамка, що се касае до тези оферти, и това ще стане доста скоро, но отсега е ясно, че принципът на „реципрочност“ ще е сред основните критерии при преценка.

Той е запитан дали водите няма да се размътят, като рекламира правенето на бизнес в Канада, докато в същото време е несигурно доколко отворена е страната за чужди инвестиции.

Отговаряйки за отвореността на Канада, той казва: „Не смятам, че това е сериозен въпрос. Очевидно всяко индивидуално решение е сериозно. Правителството ще се отнесе с тях сериозно. Но истинският проблем, когато дойдем в Индия е да гарантираме, че в дългосрочен план канадският бизнес има възможност да се установи и да просперира“

Късно в петък, Канада удължи до 10 декември срока за произнасяне по офертата на китайската CNOOC Ltd за 15,1 милиарда долара за канадската Nexen Inc. Канада временно блокира и 5,17-милиардната оферта на малайската държавна петролна компания Petronas, за газовия производител Progress Energy Resources.

Висши държавни чиновници коментират, че Харпър използва всяка възможна среща с китайските лидери да заяви, че икономическите ползи трябва да са двупосочни. Отава особено силно иска да види откритост на Китай към канадски инвестиции.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »