YPF подписа с Chevron за проучване на шистови петролни залежи

17 септември 2012 - 10:44 |   Прочетена (577) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Национализираната аржентинска енергийна компания YPF постигна договорка с щатската Chevron за разработването на петролни шисти в Аржентина, в значим опит за използване на откритите залежи в страната през последните години, предава Файненшъл таймс.

Както можеше и да се очаква, испанската Repsol, която загуби контрола си върху аржентинската компания през май, когато правителството на южноамериканската държава национализира компанията, заяви, че ще заведе съдебен иск.

YPF подписа меморандум за разбирателство с Chevron за разработването на огромния шистов депозит Вака Муерта (Умрялата крава) в Западна Аржентина.

Аржентинската компания дава слаби детайли и никакви цифри по сделката, което кара хора от сектора да смятат, че ще отнеме доста време преди въпросното партньорство да се формира. Подписването с голяма щатска група, обаче, предвид неособено лицеприятния ход на национализацията, е успех за YPF.

Chevron е компания, която има както финансовата мощ, така и техническите умения, заради работата си по доста шистови проекти и разработването на подобни неконвенционални източници в САЩ.

Мигел Галуцио, изпълнителният директор на YPF, казва: „С партньор с тежеста и значимостта на Chevron, и с намирането на пътища за синергии между двете компании, съм сигурен, че това е само първата стъпка във връзка, която ще е дълга и успешна“

Repsol контролираше 57,43% от YPF до 16 април, когато правителството на президента Кристина Кирхнер обяви, че поема контрола върху компанията.

Испанската компания се бори за компенсация от 100 милиарда долара от аржентинските власти и писа писма до големите петролни компании по света, предупреждавайки ги, че всяка инвестиция в YPF или в нейни активи, ще стане обект на съдебно дело.

“Repsol ще предприеме съдебни действия по този договор“, казват от испанската компания по отношение на споразумението с Chevron – „Няма да позволим на трети страни да се облагодетелстват от конфискуването на активите ни. Нашите правни екипи вече проучват договора“

Repsol остана с 6,4-процентов дял в YPF, когато компанията бе експроприирана през май, но по-късно увеличи дела си до 12%, с едно място в борда, след като испанската фирма си получи обратно акции, които бяха предоставени като обезпечение срещу заеми на дългогодишните си аржентински партньори Petersen Energía.

Chevron не реагираха на заплахите на испанците, но пишат в изявление, че споразумението с аржентинските власти цели: „да проучи и оцени определени насоки на взаимен интерес на разработването на неконвенционални и конвенционални възможности“, като сочи, че има дълга история на партниране с YPF.

Етикети:

,

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »