Клинтън – с ново посещение във все по-важната Арктика

02 юни 2012 - 11:52 |   Прочетена (718) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Държавният секретар на САЩ Хилъри Родъм Клинтън обикаля арктическия регион, който може да се превърне в новото глобално бойно поле за ресурси, предава Асошиейтед прес.

Пътуването на Клинтън до северния норвежки град Трьомсьо днес е второто й в района само за година, припомня агенцията. Тя носи послание за сътрудничество в един от последните „гранични“ райони на неразработени петролни, газови и минерални находища в света, подчертавайки нарастващото му значение, в момент когато топенето на „ледената шапка“ ускорява отварянето на нови транспортни връзки, нови рибни ресурси и възможности за добив.

За да бъдат експлоатирани безопасно богатствата, САЩ и други страни, които са близо до Северния полюс се опитват да си сътрудничат в борбата с климатичните промени, да решат териториалните си претенции и да предотвратят петролни разливи.

„От стратегическа гледна точка, Арктика има нарастващо геополитическо значение и страните се опитват да защитят правата си и да увеличат влиянието си“, коментира Клинтън вчера, в норвежката столица Осло.

Правителствата трябва да се договорят по „пътните“ правила на Арктика, така че новите проекти да са икономически устойчиви и екологично отговорни към бъдещите поколения, коментира тя.

В най-лошия случай САЩ и останалите държави в Арктика искат да избегнат конфронтация за ресурси. Според висши чиновници, картината изглежда по-обещаваща, отколкото преди пет години, когато Русия се опитваше да наложи авторитета си над региона.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »