Аржентина национализира голяма енергийна фирма

17 април 2012 - 13:20 |   Прочетена (698) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер обяви планове за това държавата да национализира водещата енергийна компания в страната YPF, което предизвика скоростно предупреждение от ключови търговски партньори на страната и рискува да вкара Аржентина в допълнителна международна изолация, предава Ройтерс.

YPF, контролирана от испанската Repsol, е напоследък под интензивен натиск от Фернандес и лявоцентристкото й правителство да повиши добива на петрол, а акциите на компанията се сринаха заради месеци на спекулации за потенциално национализиране.

Доскоро YPF имаше хармонични отношения с Фернандес, чиято политика на постоянни интервенции й навлича все повече критики. Тя похвали команията през 2010, когато YPF откри големи залежи на шистов нефт и природен газ.

Огромният ръст във вноса на петрол обаче направи енергийните дефицити приоритет №1 на политиката й, в момент когато финансите на третата по големина латиноамериканска икономика се влошават.

Фернандес заяви, че правителството ще помоли Конгреса, който тя също контролира, да одобри закон за одържавяването на 51% от компанията, които се държат от Repsol, като заяви, че „енергията е жизнен ресурс“

„Ако тази политика продължи – да се пресушават настоящите кладенци и да не се инвестира в разработването на нови, страната ще свърши без бъдеще, не заради липсата на ресурси, а заради бизнес политика“, заяви тя.

Пазарната капитализация на YPF е 10,6 милиарда долара, но в крайна сметка аржентински трибунал ще оцени стойността на компанията, като част от национализирането й. Резерви на централната банка или дори държавният пенсионен фонд може да се използват за източник на средства за обезщетяването на испанския мажоритар, смятат анализатори.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »