Чавес: САЩ стои зад рака на латиноамериканските президенти

29 декември 2011 - 06:51 |   Прочетена (1519) |   Препоръчай (3) |   Коментари (4)

Венецуелският президент Уго Чавес намекна, че САЩ може да стои зад „много странната вълна“ на рак, засегнала няколко лидера, които са близки до него в Южна Америка, пише Блумбърг.

Чавес, който направи коментарите ден след като президентът на Аржентина – Кристина Фернандес де Кирхнер бе диагностицирана с рак на щитовидната жлеза, заяви че ЦРУ е провеждало химически експерименти в Гватемала през 40-те години на 20 век и че е напълно възможно в идните години да се разкрие сценарий, който показва, че САЩ използва коварната болест като политическо оръжие срещу критиците си.

„Много е трудно да се обясни, дори по закона за вероятностите, това което се случва с част от нас в Южна Америка“ – коментира в реч пред военни, излъчена по телевизията Чавес. „Толкова ли странно би било да имат технология, която разпространява рака и ние да не знаем за нея след 50 години?“

Чавес, който бе диагностициран с рак през юни и претърпя операция на тумор, с големината на бейзболна топка в Куба, призова за регионална среща на лидерите от Латинска Америка, които са засегнати от болестта, включително бразилския президент Дилма Русеф, предшественика й Лула да Силва и президента на Парагвай Фернандо Луго.

„Просто изказвам на глас мислите си, но е много, много, много странно“ – заяви Чавес. „Ево, грижи се за себе си. Корея, бъди внимателен“ – призова Чавес, визирайки президентите на Боливия и Еквадор Ево Моралес и Рафаел Корея.

Чавес, бивш танков командир, който води страната, която е най-големия петролен производител в Латинска Америка от 1999, през октомври догодина ще търси преизбирането си в трети пореден 6-годишен мандат. Той твърди, че САЩ са стояли зад опит за преврат срещу него през 2002, при който той бе за кратко отстранен, преди да се върне на власт с помощта на военните и поддръжниците си.

57-годишният лидер обвинява САЩ и за обмислян заговор за нападение над Венецуела и завземането на петролните й резерви.

Чавес, който в същото време продава на САЩ над 800 000 барела петрол дневно, коментира, че бившият кубински лидер Фидел Кастро го е предупредил за опити за убийството му, след като е оцелял от твърдяни от него стотици заговори от страната на САЩ, след поемането на властта през 1959.

„Фидел винаги ми казва: „Чавес внимавай, те са развили технология, внимавай какво ядеш... могат да те промушат с малка игличка. Във всеки случай, не обвинявам никой, просто използвам свободата си да повдигна въпроса и да коментирам много странни събития, които са трудно обясними“

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

Tina
29 декември 2011 - 09:53
1
Ич не го слуша главата
val4an
29 декември 2011 - 12:06
2
Da, USA imat tkava tehnologia, imat i mn. drugi za koito ne znaem.
Обръщение към Тина
01 януари 2012 - 14:08
3
Тина, само, защото твоят ограничен мозък не може да проумее нещо, не значи, че то не съществува. Прочети повече, запознай се по-задълбочено с темата и помисли добре преди да пишеш глупости.
ceco
02 януари 2012 - 13:07
4
prav chaves no na amerikancite vujeto im se nabira
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »