Дубайският Abraaj набра 1.3 млрд. долара за фондове, които ще инвестират в Африка

30 март 2015 - 14:16 |   Прочетена (6467) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Фокусираната върху развиващите се пазари компания за дялови инвестиции Abraaj успя да набере над 1.3 милиарда долара за два фонда, които ще инвестират в Африка, най-голямата сума, набирана за инвестиции на Черния континент.

Двата фонда са допълнително доказателство за интереса на инвеститорите към Африка, като те очевидно залагат на силен растеж на субсахарските икономики, в които средната класа се разраства. Това става в контраст на северната част на континента, обзета в последните години от безредици и войни.

Базираната в Дубай Abraaj, която набираше средствата за фондовете осем месеца, сложи таван от 990 милиона долара на т.нар. Sub-Saharan Africa fund. Предварителните планове бяха фондът да е за 800 милиона долара.

North African fund вероятно ще има средства за инвестиране в размер от 340 милиона долара, при първоначална цел от 250 милиона долара.

Има бум от инвестиции на фонд мениджъри в субсахарска Африка, като миналата година щатският Carlyle направи дебютните си инвестиции в Нигерия и Южна Африка.

Abraaj, който управлява активи за 7.5 милиарда долара, до момента има инвестиции за общо 3 милиарда долара в Африка. Основана преди 13 години от пакистанския бизнесмен Ариф Накви, Abraaj започва да разширява фокуса си извън първоначалния си ареал – Близкия Изток, Северна Африка и Югоизточна Азия, към други „растежни пазари”, като това стана особено отчетливо след придобиването на Aureos Capital през 2012.

МВФ прогнозира, че Африка ще отчете растеж от 5.75% тази година, доста над средния растеж на „родния” за Abraaj близкоизточен регион, за който прогнозата е за ръст от 3.3%.

Северна Африка, която е фокус на по-малкия фонд, също е обект на активен интерес от групата в последните години.

Abraaj инвестира в последните месеци в здравния сектор в Египет, оглавявайки завръщането на инвеститорите от региона в страната, която изглежда се връща към състояние на стабилност, след няколко турбулентни години.

Компанията, която придоби миналия месец дял и в турския гигант в електронната търговия Hepsiburada, набира средства и за фокусиран изцяло върху Турция фонд.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »