Либия е застрашена от фалит заради поевтиняването на петрола

07 февруари 2015 - 18:36 |   Прочетена (6896) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

САЩ и пет от европейските им съюзници предупредиха срещу риска от фалит на Либия, ако петролното производство и котировките на международните пазари продължат да спадат, предаде Франс прес.

"Оставаме силно обезпокоени от икономическото влияние на политическата криза и кризата на сигурността върху бъдещия просперитет на Либия", пишат в съвместно комюнике САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания. "Като се има предвид слабото производство на петрол и котировките, Либия е изправена пред бюджетен дефицит, който потенциално може да погълне всичките й финансови приходи, ако ситуацията не се стабилизира", допълват те.

Някога доходоносна, либийската петрола индустрия бе трайно засегната от анархията в страната, отбелязва АФП. Преди бунта от 2011 г. производството превишаваше 1,5 милиона барела на ден, което бе 95% от износа на страната и 75% от приходите й.

През декември обаче производството спадна до около 350 000 барела дневно на фона на офанзива, предприета от въоръжената групировка "Фаджр Либия" за превземане на петролните терминали в източната част на страната. В началото на седмицата 11 души бяха убити при нова атака срещу петролното находище Мабрук, в централната част на Либия, припомня АФП.

"Тези нападения подкопават усилията на либийците, които работят за възстановяване на мира и стабилността в страната чрез преговори под егидата на ООН", подчертават западните страни, като изразяват безпокойство от "нарастващото присъствие на терористични организации в страната".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »