Двама български моряци са задържани в Либия за контрабанда

24 януари 2015 - 11:44 |   Прочетена (6782) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Двама българи, членове на екипажа на малтийския танкер "SUNOIL I", са задържани в затвор в Триполи, Либия.

Корабът, плаващ под молдовски флаг, е изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и след като е отправил призив за помощ, е бил изтеглен от италиански търговски кораб в пристанище Триполи. Екипажът е бил задържан, а прокуратурата е повдигнала обвинения за контрабанда на петролни продукти, предаде БТА, позовавайки се на Министерството на външните работи на България (МВнР).

МВнР е сигнализирано за случая на 3 януари от близки на задържаните българи. Българското посолство в Триполи, временно функциониращо в Тунис, е връчило нота на посолството на Либия в Тунис с искане за съдействие за изясняване на случая и освобождаване на българските граждани. МВнР поддържа редовна комуникация по въпроса с посолството на Държавата Либия в София.

На 17 януари МВнР е успяло да установи връзка със задържаните българи, които са заявили, че са в добро здравословно състояние.

Междувременно в координация с посолствата на Италия и Унгария в Триполи, единствените мисии на държави-членки на ЕС, които функционират на място, са предприети всички възможни действия за осигуряването на консулска защита на нашите сънародници. На 17 януари задържаните българи са посетени от консула на Унгария в Триполи, а на 18 януари - от представители на италианското посолство. Потвърдено е, че българските граждани са в добро здравословно състояние и отношението към тях е внимателно.

На 21 януари директорът на дирекция "Консулски отношения" в МВнР се срещна с посланика на Държавата Либия в София - Юсеф Зургани. Пред посланик Зургани настоятелно бе поставен въпросът, че българската страна продължава да очаква официална информация от либийските власти за случая със задържаните български граждани в Триполи и отново настоява за тяхното незабавно освобождаване. Либийският дипломат увери, че посолството ще предаде това искане в Министерството на външните работи на Държавата Либия.

Министерството на външните работи продължава да полага усилия за оказване на консулска защита на двамата български граждани в Триполи и ще информира при всяко развитие по случая.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »