Продажбата на Chi Food показва, че африканските потребителски активи остават атрактивни

10 ноември 2014 - 11:51 |   Прочетена (9392) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Продажбата на една от водещите нигерийски компании за напитки показва, че апетитът сред чуждестранните инвеститори за активи в хранително-вкусовия сектор в Африка не отслабва, въпреки влошената рентабилност на много от компаниите в региона, пише „Файненшъл таймс”.

Фамилията зад Chi Farms, която продава сокове и млечни продукти в Нигерия, изкара дружеството за продан, което привлече интереса на компании като Nestlé и Kraft и на инвестиционни фондове, като KKR, Blackstone и Carlyle, сочат източници на вестника.

Продажбата, която се очаква да бъде финализирана в началото на 2015, може да донесе на собствениците между 750 милиона и 1 милиард долара, сочат източниците на британския вестник.

Преговорите идват след две големи сделки в сектора на храните и напитките в Африка от миналата седмица. Първо Danone, най-големият световен производител на кисело мляко, плати 278 милиона евро за да увеличи контрола си в мароканската млечна компания Centrale Laitière.

В същото време базираната в Дубай инвестиционна компания Abraaj, която е фокусирана върху развиващите се пазари, предложи да плати близо 120 милиона долара за водещия производител на бисквити в Египет, Bisco.

През август Sanyo Foods, третият по големина японски производител на оризови спагети, плати 233 милиона долара за 25-процентов дял в бизнеса с пакетирани храни на търговеца на суровини Olam в Нигерия, в рядка за азиатска компания сделка в Африка.

„Секторът на храните и напитките остава доста атрактивен, предвид разрастването на средната класа”, коментира инвестиционен банкер, участващ в сделката.

Кризата с еболата и забавящият се растеж в някои от африканските икономики не отказват потенциалните инвеститори.

Но директори от сектора предупреждават, че появяването на нови играчи в сектора на храните, напитките и потребителските стоки може да засегнат печалбите, заради доста силната конкуренция.

„Ерата на тлъстите маржове свърши”, коментира базиран в Лагос директор на една от големите нигерийски хранителни групи. Той добавя, че въпреки това много инвеститори наливат пари, използвайки стойности, базирани на стари и нереалистични допускания.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »