МВФ и СБ обещаха помощ от 300 млн.долара на засегнатите от ебола страни

18 септември 2014 - 13:25 |   Прочетена (894) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) обещаха спешна помощ от 300 милиона долара за трите най-засегнати страни в Западна Африка от бързоразрастващата се епидемия от ебола.

„Избухването на кризата с ебола е значима човешка, социална и икономическа криза, която изисква решителен отговор от международната общност”, коментира управителният директор на МВФ Кристин Лагард, в изявление от днес.

Джим Йонг Ким, президент на Световната банка, предупреждава, че ебола може да доведе до изтичането на милиарди долари от Западна Африка.

„Настина трябва да увеличим мащаба на отговора си... времето е от решително значение”, добавя той.

МВФ сочи, че ще отпусне на страните 127 милиона долара, за да „покрият значителна част от дупката във финансирането си от 300 милиона долара, в идните 6 до 9 месеца”.

Освен това, МВФ сочи, че ще дискутира още мерки за подпомагане през октомври.

Световната банка отделно обеща помощ за още 200 милиона долара, а Ким заяви, че страни членки са готови да отпуснат средствата.

Вирусът уби 2500 от 5000 заразени в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, по данни на СЗО. Нигерия и Сенегал също отчетоха няколко случая. Световната здравна организация предупреди, че бройката на мъртвите може да се удвои на всеки няколко седмици.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »