Китай ще строи пристанище за 10 милиарда долара в Танзания

25 март 2013 - 12:16 |   Прочетена (940) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китайският президент Си Цзинпин ще обяви изграждането на голям пристанищен проект в Танзания, по време на първото си посещение в Африка като държавен глава, в поредна голяма инфраструктурна инвестиция на страната на богатия на ресурси континент, предава Файненшъл таймс.

Китайските инвестиции и търговия с Африка отчитат бум в последното десетилетие, като Китай щедро раздава заеми на местни правителства и компании, задминавайки Световната банка, като кредитор, в определени периоди.

Визитата в Танзания е до голяма степен и символична, защото железопътната линия Танзания-Замбия, изградена през 1970-те, е един от първите китайски инфраструктурни проекти в Африка.

По време на пътуването се очаква Си да подпише няколко споразумения за сътрудничество с Танзания, включително плана за изграждането на пристанището за 10 милиарда долара в Багамойо, казва танзанийският посланик в Китай Филип Мармо пред 21st Century Business Herald.

Пристанището, което ще се намира на север от столицата Дар ес Салам, ще е свързано със специална индустриална зона и ще служи като транспортен център, който ще свързва Азия и Източна Африка, като китайската държавна China Merchants Group ще отговаря за изграждането на пристанището.

В Танзания в последните години бяха открити няколко големи находища на природен газ и Китай изненада Запада, като предложи да построи 532-километрова връзка между газовите залежи в южната част на страната и пристанището на Дар ес Салам, въпреки че досега няма ясни данни за газовите резерви.

Въпреки всичко, строителството на тръбата, финансирано със заем от 1.2 милиарда долара от китайската Export-Import Bank of China започна миналата година, при условия които един наблюдател определи като „абсурдно изгодни“, със седем години гратисен период в който Танзания няма да плаща лихви, и 30 години изплащане на заема при много ниска лихва.

Според други наблюдатели, обаче, това може да се окаже скъп и траен начин да се обвърже Танзания.

Водещият китайски дипломат за Африка коментира, че е било неизбежно Си да включи Африка в обиколките си, в първото си пътуване навън, като държавен глава.

„Значимостта на Африка за нашата външна политика нараства“, казва Лу Шайе, директор на отдела по африкански въпроси в Китайското външно министерство. „Искаме да усилим сътрудничеството си с развиващите се страни и това е основна насока на външната ни политика“.

Си пристигна в Танзания късно снощи и ще присъства на срещата на БРИКС в Южна Африка утре и в сряда, след което на 29 и 30 март е на посещение в Република Конго.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »