Световната банка вещае „водопад от катаклизми“ за бедните страни

19 ноември 2012 - 08:57 |   Прочетена (653) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Нов доклад на Световната банка (СБ) вещае водопад от катаклизми и черен сценарий на глобалното затопляне, с 4 градуса към 2060 година, който ще удари най-вече бедните страни. Наводнения, суша, покачване на морското равнище са само началото на бедствията.

Най-тежко ще пострадат най-бедните и най-уязвимите, предупреждава СБ, като прогнозира многобройни природни бедствия, хранителни кризи, недостиг на вода, по-конкретно в Източна Африка, Близкия изток и Южна Азия, голямо повишаване на детската смъртност в Африка южно от пустинята Сахара и нов пик в разпространението на някои заразни болести.

В по-общ план промените в климата може се превърнат в "най-голямата заплаха за биоразнообразието", подчертава международната финансова институция.

„Този свят ще бъде толкова различен от днешния, в който живеем, че е трудно да се опише", предупреди президентът на институцията Джим Йонг Ким в увода към доклад, публикуван във Вашингтон, добавяйки, че „десетилетия развитие може да бъде сведено до нула".

Нито една страна не е имунизирана срещу промените в климата, подчертава доклада и пояснява, че страните в неравностойно положение ще страдат от недостиг на храна, покачване на морското равнище, циклони и суша.

„Никога няма да сложим край на бедността, ако не се заемем с промените в климата. Това е едно от най-големите предизвикателства пред социалната справедливост днес", предупреди Ким при представянето на доклада, озаглавен "Да намалим жегата".

Според СБ при сегашното равнище на емисиите на парникови газове ще е невъзможно международната общност да спази своя ангажимент да не допусне повишаване на средната температура на Земята с повече от 2 градуса по Целзий спрямо нивата отпреди Индустриалната революция.

Световната банка призова правителствата по света да пренасочат колосалната сума от 1 трилион долара, която плащат общо сега за субсидии за изкопаеми горива, към "зелена" инфраструктура с цел намаляване на емисиите на парникови газове.

СБ излезе с тези мрачни прогнози броени дни преди повече от 200 държави да се съберат на среща в катарската столица Доха между 26 ноември и 7 декември в опит да продължат изтичащото в края на годината действие на Протокола от Киото - сегашния международен план за намаляване на парниковите емисии на индустриализираните страни.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

5kov
19 ноември 2012 - 09:16
1
Земята, както и цялата Вселена са единен жив организъм. Естествено е като прекаляваме с действията си, която я дразнят, да активира защитни реакции! Наистина ще има катаклизми!
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »