Клинтън се срещна с египетския президент

25 септември 2012 - 14:44 |   Прочетена (730) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се срещна с египетския президент Мохамед Морси, което е американско-египетският контакт на най-високо равнище, откакто протестиращи египтяни нападнаха по-рано този месец посолството на САЩ в Кайро, предаде Асошиейтед прес.

Американски служител съобщи, че двамата са обсъдили в нюйоркски хотел гарантирането на сигурността на американските дипломатически мисии. Морси е казал, че сигурността на посолството на САЩ е задължение на египетската държава.

Протестът в Кайро на 11 септември бе в отговор на разпространен трейлър от филма "Невинността на мюсюлманите". Часове по-късно посланикът на САЩ и трима други американски служители бяха убити при подобен протест срещу американското консулство в либийския град Бенгази.

Източникът, пожелал анонимност, каза, че Клинтън и Морси за обсъждали също сигурността на Синайския полуостров близо до границата с Израел и египетската икономика, предава БТА. Двамата са в Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН.

Клинтън уверила Морси, че Съединените щати ще изпълнят плановете си за разширяване на икономическата помощ за Египет, въпреки антиамериканските протести в северноафриканската страна, които хвърлиха нова сянка върху ангажиментите на САЩ в региона, предаде Ройтерс.

Египетският президент от своя страна запознал американския държавен секретар с плановете на правителството си за въвеждане на икономически реформи, в рамките на усилията си да получи от Международния валутен фонд кредит от 4,8 милиарда долара, който е подкрепян от САЩ.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »