Предприемат мерки за облекчаване на визовия режим с Русия и Украйна

17 януари 2015 - 08:51 |   Прочетена (1443) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Започнали сме срещи с туроператорите, които имат чартърни програми и заедно търсим варианти за увеличаване броя на ранните записвания на туристи", това каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни още, че се работи за противодействие на тенденцията за спад на туристите от традиционни пазари като Русия и Украйна, както за 2015 г., така и в дългосрочен план - до 2016 г.

"Активно ще работим за привличане на допълнителен туристически поток от съседните на България държави, така че да може да се компенсира от части спада от Русия и Украйна", каза Ангелкова.

По информация на министерството на туризма в периода януари-ноември 2014 г. има спад на руските и украински туристи съответно с 3,2% и 8,2%. Лек спад се наблюдава и при туристите от Великобритания и Германия - в рамките на около 0,5%.

"Трябва бързо да противодействаме на тези данни и да не позволяваме те да се превърнат в дългосрочна тенденция", обясни Николина Ангелкова.

Според нея вече са предприети мерки за облекчаване на процедурите за издаване на туристически визи с Русия и Украйна. По думите й, по този въпрос се работи в тясна координация с Министерството на външните работи, както и в посока на уеднаквяване на процедурите в консулските отдели и в изнесените визови центрове.

За другите две страни - Великобритания и Германия решението е масирана реклама, участие в специализирани изложения и активна работа с туроператорите и турагентите, каза министърът.

Споед Ангелкова един от основните проблеми в туризма е липсата на кадрово обезпечаване и недостатъчно добра инфраструктура.

"В момента се проучва възможността курортите да бъдат бенефициенти по някои оперативни програми, но това е пряко свързано с установяването на юридическия им статут, каза тя.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »