Коя е най-посещаваната от туристи страна?

04 август 2013 - 14:20 |   Прочетена (1134) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

За мнозина сезонът на  отпуските дойде. Коя страна избират при пътуванията си зад граница най-често туристите? Според доклад на ООН – Франция е страната приела най-много чуждестранни туристи през 2012, докато най-посетената световна столица е Бангкок.

Проучването на Световната организация по туризма към ООН разкрива, че през миналата година 83 милиона души са посетили Франция, което е доста над населението на самата страна, от 66 милиона.

Атрактивността на алпийските й ски писти и на средиземноморските курорти продължават да държат Франция на първо място през всяка от годините в която се провежда проучването.

Франция привлича над 16 милиона повече туристи от САЩ, която е на второ място, а Китай, Испания и Италия довършват световната петица.

Въпреки безспорната си привлекателност за чуждите туристи, обаче, французите имат проблем с това да ги накарат да се разделят с парите си.

Туризмът носи 7% от БВП на страната, с което изпреварва автоиндустрията. Но средното количество пари, похарчено от един турист – 646 долара, е по-малко от това във всяка друга страна от топ 10, с изключение на Русия.

Туристите харчат средно 1884 долара в САЩ, 1253 в Германия и 1249 долара в Обединеното кралство.

Посетителите в Макао, световна дестинация №1 за хазарт, харчат средно 3213 долара на визита.

Около 83% от посещаващите Франция са европейци, което до известна степен обяснява ниския размер на разходите. Много от тях идват от съседни страни и често избират да къмпингуват и да пазаруват от супермаркетите, вместо да пълнят касите на хотелите и ресторантите.

Като контраст, само 55% от туристите в САЩ идват от съседите й – Мексико и Канада. Останалите 45% идват отдалеч и имат дял от 78% в приходите на щатската туристическа индустрия, основно поради факта, че имат дълъг престой, средно 18 дни.

Френската столица може да е известна като „Градът на любовта“, но едва 16.8% от туристите посещаващи Франция посещават и Париж.

А предвид факта, че френската икономика е в рецесия, а безработицата е двуцифрена, определено има нужда от стимулиране на туристите да харчат повече.

„Средният престой в Париж е 2.7 нощи. Хората от Европа прекарват средно по 2 нощи, а азиатците и северноамериканците – по седмица“ – казва Франсоа Наваро, от туристическата служба на Ил-дьо Франс.

„Целта ни е да накараме хората да остават по-дълго, защото ако го правят, те ще харчат повече пари за престой, в ресторантите и магазините. Така че ни е нужно да организираме големи събития. Олимпийските игри са основна цел за нас“.

Що се касае до най-посещавана столица в света, Бангкок е №1, по изчисления на Mastercard. Тайландската столица в момента привлича 15.98 милиона туристи на година, с което бие с малко Лондон.

През предходни години Лондон водеше, но тайландската столица скороство привлича туристи, особено от Китай.

Тайландските туристически власти отдават бума на популярността на филма „Изгубен в Тайланд“, който миналата година изпревари по популярност „Аватар“, по брой гледания в Китай.

Филмът, който е продължение на „Изгубен при пътуване“ от 2010 разказва за изпитанията и трудностите на двама конкуриращи се бизнесмени, по веме на пътуването им в страната.

Лондон привлича 15.96 милиона туристи годишно, трети е Париж, четвърти Сингапур – с 11.75 милиона, малко пред Ню Йорк, който привлича 11.52 милиона, Истанбул е шести – с 10.37 милиона, Дубай, Куала Лумпур, Хонконг и Барселона допълват десятката.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »