6% ръст на руските туристи в Албена през 2011, ще им предлагат и медицински туризъм

28 януари 2012 - 08:53 |   Прочетена (839) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

За 2011 в курортния комплекс Албена са почивали над 30 000 руснаци, който са реализирали 309 х. нощувки. Това става ясно от интервю с мениджъра „Маркетинг и продажби" в компанията Красимира Стоянова.  Резултатът представлява ръст от 6 % спрямо предходната година.

„Руснаците имат дълъг престой и са лоялни гости. Остават доволни от почивката си в Албена заради безопасността, специалните детски менюта, анимацията на руски език и разбира се чистия поддържан плаж в курорта, който ежегодни печели Син флаг. Привлича ги и резервата Балтата както и разнообразните атракции, ресторанти, забавления и екскурзии, които предлагаме“ – отбелязва Стоянова.

 Според нея причината Албена да успява да реализира ръст в туристите и да остава конкурентна е това, че предлага много повече от лятна почивка.

„Освен семейните ваканции, в който сме лидери сред курортите в България ние предлагаме на гостите си и събитиен, медицински и спа туризъм. Още един от перспективните сегменти за нас е туризма за хора на възраст 50+. В Русия има 38 млн. пенсионери, от които 18 млн. работят, много от тях пътешестват, и да се пренебрегват този пазар е неразумно. На запад туристите 50+ или senior, както още ги наричат, пътуват много активно. Например, от 63% до 76% от германците над 60, пътуват на почивка в чужбина поне веднъж в годината. А от 2010 предлагаме такива почивки и на български и румънски пазар. Това ни дава възможност да увеличим заетостта в ниския сезон, а гостите на Албена над 50 и техните придружители могат на относително ниска цена да почиват в Албена. Тези продукти имат не само социална насоченост, но и укрепват икономиката: помагат за запасването на работни места в ниския сезон, носят доходи за ресторантите и другите заведения в Албена“.

Друга тенденция, която тя отбелязва е развиването на т.нар. медцински туризъм.

„Медицинския туризъм също набира обороти в Русия. На 16 ноември Албена участва във 2 международна конференция и уъркшоп по медицински туризъм, организирани от АНТОР , която се проведе в Москва, в хотел «Radisson Славянская». Освен нас, там участваха 38 организации от 14 страни, и над 250 посетители“ – разказва тя.

„Участниците в конференцията отбелязаха, че търсенето на медицински услуги в чужбина расте в Русия всяка година. Често руските пациенти излизат да се лекуват зад граница не защото не могат да намерят аналогичната услуга в Русия - просто при нас съотношението цена-качество е за предпочитане. В тази област сме конкуренти с Унгария, Германия, Тайланд, Йордания, Латвия“

Опитът на компанията в тази насока, според Стоянова, я правят особено конкурентна:

„С опита, които имаме в областта на медицинския туризъм, мощните природни фактори за лечение, морския климат, морската кал, минералната вода Албена традиционно посреща и корпоративни клиенти от ГАЗПРОМ за лечение и рехабилитация в Медика-Албена. На територията на Албена имаме и детски оздравителен лагер“.

Като основен проблем по отношение на руските туристи тя изтъква този с визите.

„Цената -65 Евро за всички над 6 години, необходимите документи и време за вадене на виза- 10 работни дни, ни правят неконкурентноспособни на една Турция, например. Макар че като услуга и цена нашият all inclusive печели, за Турция Руснаците нямат виза. В Кипър се влиза с ПРО виза, която се оформя за 2 дни. Освен това, руски туристи, които имат действаща Шенгенска виза могат да влизат без Кипърска.

Стоянова разказва, че за 2012 компанията е предоставила по-големи отстъпки за записвания до 01.03.2012, като се надява, че с това ще увеличи записванията.

„Освен това Албена ще работи по-активно за рекламата в Русия. От октомври 2011 започнахме серия от пътувания в регионите с цел презентиране на възможностите ни. Посетихме Оренбург в състава на делегация от Българо-Руската Търговско Промишлена Палата. Предстоят ни посещения на Самара и Уфа. Традиционно е участието ни и на двете големи Туристически борси в Москва - МИТТ и Интурмаркет. Предвиждаме и презентации на новостите в предлагането на Албена за 2012 по време на семинарите по продажби на туроператорите с които работим.
Като заключение мога да кажа, че очаквам усилията ни по привличане на руски гости да дадат резултат и да посрещнем повече гости от там през 2012 г“.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »