Дебютният полет на първия китайски самолет отново се отлага

14 май 2015 - 09:38 |   Прочетена (6556) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Дебютният полет на единственият китайски самолет в гражданското въздухоплаване - Comac C919, изостава от графика, а доставките може да бъдат забавени с две години, съобщават източници, близки до програмата, в пореден удар по намеренията за създаване на конкурент на Airbus и Boeing.

Самолетът с тесен корпус, който ще може да превозва между 156 и 168 пътници и се стреми да е конкурент на Airbus A320 и Boeing 737, трябваше да бъде тестван в полет до края на 2015, но според двама източници, тестът ще бъде отложен за първото полугодие на 2016.

Доставката на първия самолет, предвидена за 2018, също ще бъде изтласкана назад, вероятно за 2020.

Това означава, че C919 ще е по-късен и технологично по-съвършен продукт, в сравнение с подобрените варианти на 737 и A320, които ще влязат в действие в идните две години.

Държавната фирма Comac, която оглавява работата по дизайна, развойната дейност и прооизводствените опити по C919, отказва коментар.

Китай храни големи надежди за C919 на „апетитния” сегмент на самолетите с тесен корпус, който има над 50-процентов дял от гражданското въздухоплаване.

Окончателното асемблиране на първия самолет отнема повече време от очакваното в производствения център в Шанхай, коментират източниците.

„Comac действат изключително внимателно с първия самолет. Те умишлено проверяват всичко, за да гарантират, че няма да има проблеми с безопасността”, казва един от източниците.

Comac има ангажимента за 450 самолета C919, основно от китайски авиокомпании, подкрепени от китайски банки и финансови институции. Но допълнителни забавяния ще направят доста трудно спечелването на поръчки извън страната, отбелязва Ройтерс.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »