Третото летище в Истанбул ще вдигне трафика над България с 50%

20 април 2015 - 11:56 |   Прочетена (6350) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Очаква се след отварянето на третото летище в Истанбул прелитащите над България самолети да се увеличат с 50 процента. В момента над страната прелитат 1700 самолета на денонощие, а в най-натоварените периоди достигат 3000. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който участва във форум на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети, която се провежда у нас, цитира го Дарик.

54-тата конференция на организацията, организирана в България, бе открита с едноминутно мълчание в памет на загиналите в самолетни катастрофи през изминалата година.

Московски подчерта, че до 2017 г. се планира увеличаване на работните места в авиацията между 40 и 60%.

Транспортният министър каза още, че между България и Румъния са въведени трансгранични сектори, които носят икономии на гориво и оптимизират трасетата.

"Въпреки зачестилите инциденти от всякакъв характер, авиационният си остава най-сигурният транспорт и това в голяма част се дължи на вашите усилия", подчерта Московски пред участниците в конференцията.

Новото летище край Босфора се очаква да заработи през есента на 2017 година. Когато бъде завършен през 2018 година, аеропортът да обслужва 150 млн. пътници годишно. Според президента Реджеп Ердоган летището за 10 млрд. евро ще бъде сред петте най-големи в света. Строежът на летището започна през миналата година.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »