В Кипър протестираха срещу ниските заплати в туристическия сектор

24 март 2015 - 17:48 |   Прочетена (975) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

На протест срещу ниските заплати и нарушенията на трудовото законодателство излязоха днес работещите в хотелиерството в Кипър. В хотелската индустрия на острова са заети и много наши сънародници. Туризмът е отрасълът, на който Кипър разчита за съживяване на икономиката си, предава кореспондентът на БНР на острова.

Работещите в хотелите протестираха срещу ниските заплати, условията за заетост и нарушаването на трудовите им права. Трите големи синдиката в Кипър, които подкрепят протеста, обявиха, че заплати от 500 – 600 евро и шестдневна вместо петдневна работа седмица са неприемливи и обвиниха работодателите, че не спазват колективните трудови договори.

Те заплашиха още със стачка през през това лято, в пика на активния туристически сезон на острова, ако ситуацията не се промени. Протестното шествие в Никозия днес връчи декларация до социалния министър и председателя на парламента.

В хотелите и ресторантите в Кипър работят много българи. След кризата от преди две години с цел подкрепа на икономиката и борба срещу високата безработица правителството на Кипър призовава хотелиерите да наемат повече местни служители за сметка на намаляването на броя на европейските работници.

Туристическата индустрия дава около 12% от брутния вътрешен продукт на Кипър и е отрасълът, на който страната разчита за съживяване на икономиката си. През миналата година островът привлече близо 2.5 млн. туристи, което е с около 1.5% по-малко в сравнение с 2013 г.

През този летен сезон рязък спад от близо 25% се очаква от руските туристи. Компенсация на загубата на руския пазар се търси с привличането на повече туристи от Германия, Швейцария, Холандия, скандинавските страни, както и от нови пазари като Близкия изток и Персийския залив. Правителството предприема поредица от мерки, които да спомогнат за разнообразяването и подобряването на предлагания на острова туристически продукт.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »