Ръст в пътниците на софийското летище през януари

11 февруари 2014 - 13:44 |   Прочетена (648) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

През януари обслужените пътници на "Летище София" са били общо 281 772, което е ръст от 6.5% спрямо същия месец на предходната година.

По международни редовни линии пътуващите са се увеличили с 8%, докато тези по вътрешни линии са с 2300 по-малко спрямо януари 2013 г., съобщават от дружеството.

С принос за ръста на потока от пътници са водещите за софийския порт превозвачи - "България Ер", Wizz Air, Lufthansa, easyJet, Turkish Airlines, както и авиокомпаниите Qatar Airways, LOT, El Al, TAROM, които са увеличили седмичните честоти на полетите си до София през зимния сезон на тази година.

Повече пътници е превозила и гръцката Olympic Airlines, която от началото на февруари изпълнява редовната си програма от Атина до София под полетен номер на компанията майка - Aegean Airlines (A3).

Тенденциите в световния туризъм към увеличаване на дела на индивидуалните туристи се проявяват и в зимната чартърна програма на софийското летище. Броят на туристите, пристигащи в българските ски курорти с полетите на големите туроператори, през януари 2014 г. е с 2800 пътници по-малко от същия месец на миналата година. Не се посочва какъв спад е това в проценти.

Ръст през януари има при обслужените самолети, ползвали порта в София - от 1.6 на сто на годишна база.
Обслужени са общо 3 208 излитащи и кацащи самолети спрямо 3 157 през същия месец на 2013 г. Увеличението е главно при редовните полети по международни линии, които съставляват 77 % от общия самолетен трафик на столичното летище.

Само през януари компанията пазарният лидер "България Ер" отчита ръст от 12%, а групата на чуждестранните превозвачи – 6 % на годишна база. В останалите сегменти на полетите – чартърни, вътрешни, товарни, бизнес авиация, се наблюдава спад спрямо миналогодишния период.

Спад има също при обработените товари на "Летище София" - от 4 на сто в сравнение с януари година по-рано. Водеща позиция запазват товарните полети с дял от 52% в общия товаропоток.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »