Руската Global Ports купи основния си конкурент

02 септември 2013 - 15:11 |   Прочетена (1311) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Листваната в Лондон руска компания Global Ports придоби местния конкурент Националная контейнерная компания (НКК) за 1.6 милиарда долара, в сделка, която ще свърже двата най-големи руски оператори на контейнерни терминали.

Global Ports, която е лидер на руския пазар, ще даде на собствениците на НКК, руската First Quantum group и бизнесмена Андрей Кобзар – 291 милиона долара в кеш и 18% в общото дружество, на стойност от 361 милиона долара, на база на цената на затваряне от петък.

Освен това Global Ports ще поеме дългове за 916 милиона долара, които НКК има.

Сделката ще даде на Global Ports, чийто собственици са трима руски милиардери и APM Terminals дъщерното дружество на AP Møller-Maersk, контрол върху Първи контейнерен терминал в Санкт Петербург и терминала Уст-Луга на Финския залив.

По-голямата група ще има опция и за закупуването на 50% от контейнерния терминал в Иличовск, Украйна, от собствениците на НКК, за 60 милиона долара, до три години от финализирането на сливането.

Очаква се сделката да бъде финализирана в срок от три до шест месеца.

Алекандър Назарчук, изпълнителният директор на Global Ports, отбелязва, че благодарение на синергиите между двете групи, сделката ще увеличи EBITDA маржа на Global Ports от 57 на 60% и ще донесе на групата свободен паричен поток от 424 милиона долара.

Въпреки предизвикателните перспективи пред глобалната контейнерна индустрия, руският пазар е в по-добра позиция да се справи със забавянето, от повечето пазари. За първите седем месеца на тази година руският контейнерен пазар расте със 7%, което е един от най-високите темпове по света.

Той остава един от най-ненаситените, при едва 41 контейнера на глава от населението, при 132 в САЩ и 168 в ЕС.

„Това е един от световните региони, които предлагат най-добри перспективи за растеж за идните поколения“ – казва Ким Файфер, изпълнителен директор на APM Terminals, визирайки нарастващата средна класа в Русия и зависимостта на регионалните компании от контейнерите, като транспорт.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »