Защо катастрофиралият влак в Испания се е движел с такава скорост?

26 юли 2013 - 13:28 |   Прочетена (856) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Западни издания коментират железопътната катастрофа в Испания в сряда вечерта, която взе най-малко 80 жертви.

Защо влакът се е движел с толкова голяма скорост в завой, пита вестник "Гардиън" и отбелязва, че докато Испания скърби за 80-те загинали при най-тежката железопътна катастрофа в Европа от началото на века, изникват въпроси как влакът е могъл да влезе с такава скорост в остър завой, който го е изхвърлил в защитната бетонна стена до жп линията.

Вестник "Индипендънт" пише, че следствието вероятно ще проучи страницата във Фейсбук на машиниста на влака. Вестникът се позовава на съобщения в испански медии, според които той качил в социалната мрежа снимка на скоростомера на влака от март миналата година. На снимката уредът отчита скорост над 200 км/ч. В коментар под снимката, приятел на машиниста написал: "Ако те хване Guardia civil (испанската полиция), ще останеш без (контролни) точки".

Машинистът отвърнал: "Ще бъде забавно да се движа с превишена скорост успоредно с Гуардия сивил и да ги задмина, карайки радара им да подскочи, хи-хи, каква глоба само ще получи Ренфе (испанската жп компания оператор на катастрофиралия високоскоростен влак)!"

Разследването на железопътната катастрофа в Испания се фокусира върху машинист с влечение към скоростта, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът също обръща внимание на снимката, която машинистът е качил миналата година във Фейсбук.

"Движех се със 190 (км/ч)! Надявам се никой да не е умрял, защото ще ми тежи на съвестта", казал машинистът на властите веднага след катастрофата, пише "Дейли телеграф". "Ние сме просто хора! Ние сме просто хора!". Твърди се, че влакът се е движел с три минути закъснение, когато е дерайлирал, отбелязва вестникът. В Испания пътниците имат право на обезщетение в размер на 25 процента от стойността на билета си, ако влакът закъснее повече от 20 минути, отбелязва БТА.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »