Син на общински съветник от ДСБ тормозил нередовна пътничка

16 януари 2013 - 12:29 |   Прочетена (675) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ухажорът от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), който изпращал есемеси с предложения за срещи на 20-годишна софиянка, е синът на общинския съветник от ДСБ в София Вили Лилков – Николай, предава „24 часа онлайн“.

Като технически изпълнител и координатор в отдела по контрол на редовността на пътниците 32-годишният мъж взел телефонния номер на момичето, след като през ноември контрольори я хванали да пътува с невалидна карта и я иззели. След щателна проверка на случая Лилков е уволнен дисциплинарно вчера, съобщават от ЦГМ.

За телефонния тормоз съобщи преди две седмици "Труд", а момичето подало жалби в ЦГМ и полицията. След сигнала срещу Лилков, който работи в ЦГМ от 2008 г., е заведено дисциплинарно производство. Поискани са му писмени обяснения. В тях той твърдял, че не е оказвал сексуален тормоз.

Поискани са му разяснения и как картата на момичето се е оказала у него. По случая е разпитана и служителката от пункта, в който е била блокираната карта на момичетото. Тя обяснила, че предоставила документа на Лилков, защото той твърдял, че притежателката на картата му е лична позната. Служителката също е наказана, посочиха от ЦГМ.

Направена е проверка за наличие на други разблокирани от Лилков карти за пътуване с градски транспорт. Открити са 4 документа. Половината от тях са на мъже, а другите - на жени. Лилков не е дал логичен отговор защо картите на тези хора са били разблокирани и са стояли при него.

По принцип всеки контрольор, който блокира карта на нередовен пътник, е длъжен да се обади на служител в отдела за редовността на пътниците и да продиктува по телефон номера на документа. После той се обявява за невалиден. След това обаче в края на деня номерата на картите се описват в протокол от контрольорите, а служителите в отдела са длъжни да ги сверят. Дори и да е имало грешки при записването на номера, практиката сочела, че те се отстранявали най-късно на следващия ден. В случая с четирите карти обаче нямало подобно нещо.

За случая с картите в петък на Лилков е връчена заповед с предупреждение за уволнение заради нарушение на трудовата дисциплина. Заради обажданията и нарушението на правилата за работа с лични данни вчера му е връчена и заповед за уволнение, която той подписал след дълги убеждения. На Лилков са отнети и всички права за работа със системата на ЦГМ, посочиха от дружеството.

"24 часа" пишат, че са се опитали да се свържат с Лилков, но телефонът му е бил изключен през целия ден вчера. Баща му Вили Лилков, който е четвърти мандат общински съветник и е зам.-председател на Столичния общински съвет, първо вдигна телефона си и обясни, че е в читалня, пише изданието. След като разбра по какъв повод е търсен, той затворил. До редакционното приключване на броя Лилков не отговарял на мобилния си телефон.

През 2008 г. търсех хора и назначих Николай Лилков на работа в Центъра за градска мобилност. Няма конфликт на интереси и това не е престъпление, обяснява пред пред "24 часа" бившият управител на ЦГМ Николай Костов.

"Баща му ме попита дали има възможност да започне работа при нас. Казах да си подаде молбата. Той мина интервю и беше одобрен. Трябва да даваме шанс на младите хора, за да не напускат родината. До момента не съм чувал лоши отзиви за работата му. Ако обаче е сбъркал, трябва да бъде наказан и да си понесе последствията", обясни Костов. Той посочи, че за длъжността, която е заемал Лилков, не се правят конкурси. Те се обявяват само за назначаване на шефове на отдели в ЦГМ.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »