Румъния ще опрости дългове за 1 милиард евро на държавната жп компания CFR

17 януари 2012 - 15:13 |   Прочетена (579) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Румънското министерство на транспорта реши да изтрие дълг от 1 милиард евро на държавната компания за железопътен транспорт CFR - сума, която представлява една пета от дълговете на всички държавни компании, съобщава новинарският сайт Ziare, цитиран от БТА.

"Очевидно "този акт на милосърдие" ще бъде понесен от румънския данъкоплатец, след като години наред почти всички държавни компании, неспособни да се изправят на крака сами или с помощта на правителството, целуваха "щедрата" ръка на редовия гражданин", коментира сайтът.

Анализаторът Валентин Йонеску, бивш министър на приватизацията, обръща внимание, че от финансова гледна точка този дълг, поет от държавата, ще засегне други разходи.

"Този разход трябва да бъде покрит и тогава тази сума от 1 милиард евро ще бъде поета от държавния бюджет, следователно ще бъде понесена от всички румънци", посочва анализаторът.

Той смята, че изтриването на дълга на CFR се е очертавало още миналата година, и подозира, че това решение е било част от дискусиите с Международния валутен фонд.

Бившият министър на приватизацията се надява това решение да не се повтори с всички държавни компании, защото дълговете ще бъдат много големи.

"Да не забравяме, че дълговете на всички търговски дружества възлизат на 5 милиарда евро. Сега те намаляват с 1 милиард, но не мисля, че държавата може да си позволи да поеме всички дългове, направени в продължение на години, заради факта, че са закъснели приватизациите и преструктурирането им", казва Йонеску.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »