Ръст от 50% в приходите и загуба за Летище Пловдив към септември

08 ноември 2011 - 10:40 |   Прочетена (1018) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Приходите на Летище Пловдив към септември 2011 г. станаха 3 001 000 лева, пише вестник „Марица“, като цитира отчетите на държавното дружество. В сравнение със същия период на миналата година те са с около 1 милион повече, което прави ръст от около 50 процента, пише изданието.

В същото време обаче загубата са наратва от 404 000 лева през миналата година на 821 000 лева през тази. Изпълнителният директор на държавното дружество обяснява, че увеличените приходи се дължат на двете нови редовни авиолинии до Лондон и Милано, които са два пъти седмично. 

„Не само за пасажерите на Райънеър е изгодно да ползват превозите, но и за летището. Ние имаме договор за обслужване на авиокомпанията и това е основната причина за нарастване на приходите. Очакваме до края на годината постъпленията да се увеличат освен заради новата линия до Франкфурт и обратно, но и заради зимните чартъри. Колко самолета със скиори ще кацнат на пловдивското летище, ще стане напълно ясно едва в края на този месец“ - уточнява Ангелов.

„От товарни превози Летище Пловдив почти не печели. Икономиката е в колапс и това се отразява на движението на стоки. Всъщност такова направо липсва, поне по въздух“, заявява директорът.

Относно загубите, Дойчин Ангелов е съвсем ясен, пише „Марица“. До 2045 година дружеството ще започва всяка година със загуба от 500 000 лева. Големият минус е заложен от предишния шеф на летището Андрея Андреев, който е подписал договор, в чиито клаузи е залегнало, че амортизационните отчисления за новия летищен терминал ще се плащат 35 години като ежегодния им размер ще е 500 000 лева.

До края на седмицата общината трябва да преведе 170 000 лева към Фонда за развитие на Летище Пловдив. На това се надява директорът Дойчин Ангелов, това бе обещано и от новия кмет Иван Тотев при посрещането на първите пътници от Франкфурт миналата седмица. Тогава Тотев заяви, че тъй като членството на общината във Фонда е гласувано от ОбС заедно с устава на фонда, няма проблем преводът на сумата да стане, без да е одобрена на сесия.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

КГБ
10 ноември 2011 - 20:04
1
сключете договор с китайците за бърза доставка на стоки за европейския съюз.Ще цъфните.
ама собствениците/сем.живкови/ на дър. не дават.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »