Силициевата долина се притеснява, че Китай ще „изяде обяда й“

27 май 2018 - 09:09 |   Прочетена (5448) |   Препоръчай (0) |   Коментари (1)

Инвеститорите от Силициевата долина се притесняват от това, че технологичният сектор на Китай ще изяде обяда им.

Коментарът се появи по време на конференция на западното крайбрежие по-рано през седмицата, когато един от шефовете в инвестиционния фонд Sequoia Capital, Майк Вемал, коментира, че Китай скоро ще изпревари САЩ в направления като изкуствен интелект и автономно управлявани МПС.

„Китайското правителство и китайските технологични лидери маршируват заедно към технологични иновации. Така че, смятам, че е реален рискът, в три- до петгодишен план, да се събудим и да осъзнаем, че китайците са доста по-напред от Силициевата долина“, коментира той.

Четиримата останали инвеститори на сцената – Дейвид Кауън от Bessemer, Сара Гуо от  Greylock, Никол Куин от  Lightspeed, и Томаш Тунгуз от Redpoint — напълно се съгласиха с прогнозите на Вемал.

Китайските власти всячески се опитват да помогнат да се намалят препятствията пред разработването на самоуправляеми коли, в сектора за споделяне на данни, на фабрична автоматизация, в момент когато стартъпите в САЩ са изправени пред серия регулации, оплака се Вемал.

Не само, че китайското правителство действа много повечев унисон с технологичния сектор, но стартиращите компании имат доста по-голям достъп до данни, които да подпомагат алгоритмите им за изкуствения интелект, както заради размера на населението, така и заради по-малките опасения около защитата на личните данни, добавя Тунгуз.

Всеки инвеститор трябваше да представи две технологични тенденции, които ще се развият през следващите три до пет години и прогнозите на Вемал бяха:

„Китай ще изпревари САЩ в ключови технологични направления:  Ако искате да си направите ЯМР днес, трябва да отидете в Китай. Дълбокото структурно учене помага на радиолозите по-добре да диагностицират рака, технология чието навлизане в САЩ ще отнеме години. Тя вече е развита и се разпространява в Китай. Силното сътрудничество между правителството и технологичната екосистема, комбинирано с национален фокус върху ключови технологии, като изкуствения интелект и автономно задвижваните автомобили, означават, че Китай ще стане лидер в тези ключови технологии“.

Единственият инвеститор, който не бе съгласен с Вемал бе Кауън, който коментира, че технологиите не са ситуация „победителят взема всичко“ и иновациите на Китай ще облагодетелстват икономиките и потребителите навсякъде.

Стартиращите китайски компании в сектора на изкуствения интелект, обаче, вече привличат повече средства: те са привлекли 48% от глобалното финансиране в сектора, при 38% за щатските им конкуренти.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

ивайло стоянов андонов 19/12/1973
03 септември 2019 - 13:28
1
a пирамидата елана нет
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »