Китайска компания за добив на биткойн прави печалби като гиганта Nvidia

25 февруари 2018 - 11:24 |   Прочетена (3253) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Тайнствена стартираща китайска компания, наречена Bitmain, която доминира индустрията на копаенето на биткойни най- вероятно е направила печалби, подобни на тези на производителя на чипове Nvidia за миналата година, твърдят анализатори на Bernstein.

На база на консервативни изчисления, при брутен марж от 75% и оперативен от 65, според Bernstein Bitmain са направили оперативна печалба между 3 и 4 милиарда долара за 2017. Щатският анализаторски екип на Bernstein изчислява оперативната печалба на Nvidia на 3 милиарда за същия период.

„Но Bitmain го направиха за само четири години, докато на Nvidia отне 24 години да стигнат до същото място“ – се казва в анализа на Bernstein.

Базираната в Пекин Bitmain бе създадена от Цзихан Ву и Микрее Цжан през 2013 година. Оттогава насам компанията се превръща в лидер в сектора на биткойн „копаенето“, процеса по използване на компютърни мощности за създаване на биткойни. Ву е доста популярна фигура в света на биткойн.

В ранните дни на биткойн, ентусиасти използваха обикновени видео карти за да добиват криптовалута на печалба. Но базираната в Китай компания превърна биткойн копаенето в специализиран процес през 2013, като продаваше т.нар. asic карти, които могат да копаят 50 пъти по-бързо от традиционните видео карти.

В момента Bitmain продават техните устройства Antminer на цена от няколкостотин до няколко хиляди долара всяка. Освен това, компанията оперира т.нар. „добивни пулове“, в които множество участници си партнират в копаенето на биткойни, за да намалят разходите.

Bernstein изчисляват, че Bitmain има 70 до 80-процентов пазарен дял при asics картите и „копаенето в пулове“.

Анализаторите изчисляват, че огромната част от приходите идва от продажбата на устройствата.

„Останалата част идва от самото копаене и в по-малка степен от събирането на такси за управление от добивните пулове и от отдаването под наем на капацитет за добиване на биткойни на добивните „ферми“.

Голямата част от приходите от добива се дължи на ръста в цената на криптовалутата, отчитат от Bernstein. В анализа се посочва също, че "Bitmain умно коригират цените за „миньорите“, в зависимост от цената на биткойн“.

Така че, когато цената се изстреля до 20 000 долара в края на миналата година, цената на AntMiner S9 скочи до близо 5000 долара, като разходите за добива останаха същите.

За да стигне до цифрата на печалбите – от 3-4 милиарда долара, анализът на Bernstein ползва за ориентир покупките на Bitmain от Taiwan Semiconductor Manufacturing, като оценява, че биткойн стартъпът допринася за между 2 и 3% от приходите на тайванския производител на чипове за миналата година.

„През 2018 година, Bitmain вероятно ще оглавява asic индустрията при криптовалутите и вероятно ще премине при някои от чиповете си до 10nm и най-модерните - 7nm,"  - се сочи в доклада – „Това ще направи компанията един от петте най-големи потребители на 7nm, произвеждани от TSMC, с търсене съпоставимо с тези на Qualcomm, HiSilicon, и AMD.“

Но дългосрочният растеж не е гарантиран, особено при крехкия свят на криптовалутите. За два месеца биткойн загуби половината от стойността си, заради опасения за регулаторни ограничения. Китайските власти предприеха едни от най-крайните мерки, като забраната на първичните предлагания на криптовалути и затварянето на биткойн борси.

Bitmain предприе стратегически стъпки, за да остане крачка напред.

Компанията стартира подразделение при бизнеса с добивните пулове през миналия април в Израел и оперира добивни ферми в Канада и Швейцария, както и откри регионална централа в Сингапур. Компанията се разраства и в бизнеса с други криптовалути, като етериум и монеро.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »