Модата на инвестиции в космически стартъпи не отминава

14 август 2017 - 11:11 |   Прочетена (4989) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Инвестициите в космически стартъпи продължават да нарастват значително, благодарение на откритията на популярни концерни, като SpaceX и Blue Origin на Джеф Безос.

Но не по-малък интерес предизвикват данните, пращани ежедневно от новото поколение по-малки и не толкова скъпи сателити, хиляди от които са на път да се отправят към земната орбита в следващите години. Интерес предизвикват както самите сателити, така и софтуерът за анализ на техните данни, както и новите ракети, които ги изстрелват в орбита.

Наскоро компилирани данни от консултантския бутик Bryce Space and Technology ясно показват новите тенденции.

През 2016 година свързаните с космоса стартъпи са получили инвестиции в размер на 2.8 милиарда долара, което е нов рекорд и е с 400 милиона долара повече от предходната година. При положение, че за 2017 година вече са обявени 25 инвестиции, включително тази за 351 милиона долара на SpaceX на Илон Мъск, която изстреля капитализацията на компанията над 20 милиарда долара миналия месец, т.нар. „предприятия в новия космос“ най-вероятно отново ще поставят рекорд в набирането на инвеститорски капитали.

„Фундаментално, инвеститорите вървят след възможностите, и начинът по който бих го определил е, че това е една от новите граници, въпреки че може да звучи като клише“ – коментира Том Бартън, главен оперативен директор на Planet, чийто 190 сателити за снимки генерират 7 терабайта нови снимки на Земята всеки ден.

Но въпреки, че кешът продължава да тече към космическите стъртъпи при безпрецедентен темп, индустрията все още чака своя ден за разчистване на сметките, предупреждават наблюдатели. На всеки нов стартъп като Planet и Spire Global (който също оперира плеяда от събиращи данни сателити), има и по няколко, които разработват хардуер за сателитите или нови устройства, които все още чакат пътя си към орбита.

„В следващите няколко години има серия от системи, които ще стартират своята дейност“ – коментира Рафаел Перино, водещ анализатор за сектора в Bryce Space and Technology. И въпреки че инвеститорите виждат огромен потенциал в космическите стартъпи, надпреварата е в това да се види кои компании могат успешно да наложат визията си и да носят приходи.

„Колкото и да говорим, че сме на старта на консолидацията на този сектор, толкова е вярно, че сме на старта и на ера на банкрути за някои от тези комании“ – коментира Бартън от Planet – „Бих предположил, че през следващите 2 години ще видим 5 до 10 значими банкрута или придобивания за стотинки...“

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »